Začíná soudní spor o klášter v Opočně. Kraj vlastnický nárok Kapucínů neuznává

22. 10. 2014

První stání soudního sporu o vlastnictví kláštera v Opočně se bude konat dnes odpoledne u Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou. Provincie Kapucínů žaluje stát a Královéhradecký kraj a zpochybňuje tím krajské vlastnictví kláštera. Kraj však nárok Kapucínů neuznává, protože po celou dobu deseti let, kdy se o klášter staral a investoval do objektu nemalé částky, Kapucíni své právo nenárokovali.

Začíná soudní spor o klášter v Opočně. Kraj vlastnický nárok Kapucínů neuznává

Dnes odpoledne se bude konat první stání soudního sporu, kde budou prozatím předneseny argumenty, se kterým strany do sporu vstupují. „Královéhradecký kraj je na základě Protokolu o předání a převzetí majetku státu ze dne 5. prosince 2002 a na základě zřizovací listiny rozpočtové či příspěvkové organizace ze dne 18. října 2010 výlučným vlastníkem souboru nemovitostí bývalého Kapucínského kláštera v Opočně. Proto nárok, který Provincie Kapucínů v žalobě uplatňuje, neuznáváme,“ argumentuje proti žalobě krajský radní pro oblast investic a majetkoprávní Josef Dvořák. Provincie Kapucínů navíc vlastnictví sama odmítla, a to poté, co byla oslovena v souvislosti s přijetím zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Kapucíni byli osloveni jako původní vlastníci. Ovšem sdělením jejich zástupce ze začátku února 2013 vyslovili svůj nezájem o předmětné nemovitosti,“ vysvětluje Dvořák.

Po více než deset let kraj nemovitost řádně užíval a na své náklady, v souladu se zákonem o státní památkové péči, udržoval v odpovídajícím stavu, přičemž roční náklad na údržbu činil asi 200 tisíc korun. Proběhly zde i nezanedbatelné investice. Žalobce, tedy Provincie Kapucínů po celou dobu vlastnické právo nijak nesporovala. K rozporu došlo až v momentě, kdy kraj v listopadu loňského roku vyhlásil poptávkové řízení na prodej objektu. „Jako zodpovědní hospodáři majetku jsme vyhodnotili, že objekty jsou pro nás nepotřebné a proto bylo Radou Královéhradeckého kraje v červenci 2013 rozhodnuto o zveřejnění záměru prodat soubor nemovitostí bývalého kláštera v Opočně,“ uvádí radní Josef Dvořák. Znalec vyčíslil odhadní cenu na 8 a půl milionu korun. „Obdrželi jsme nabídky od dvou zájemců, ale ani jedna z nich se této částce nepřiblížila. Město Opočno navíc požadovalo bezúplatný převod,“ dodává Dvořák.

V prosinci 2013 byla však Provincií kapucínů v ČR u Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou podána žaloba o určení vlastnického práva. Pokud by byla Provincie kapucínů se svou žalobou úspěšná, přestal by být Královéhradecký kraj vlastníkem nemovitostí a nemohl by je tedy ani prodat a jakkoliv s nimi disponovat. Proto Rada kraje v únoru 2014 rozhodla o zrušení poptávkového řízení a počká s ním až na rozhodnutí soudu.