Začala modernizace školního statku v Hořicích

14. 12. 2017

Cvičná stáj pro skot, která je součástí školního statku v Hořicích, je v současnosti v nevyhovujícím stavu. To se však do konce příštího roku změní díky téměř stomilionové investici do rozsáhlé modernizace, která začala tento týden. Výuka se tak výrazně přiblíží podmínkám v moderních zemědělských provozech.

Na projekt modernizace cvičné stáje získal kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která pokryje celých 90 procent nákladů. V souladu s dotačními podmínkami musí být rekonstrukce ukončena do 31. 12. 2018.

Jedná se o jediný školní statek v celém kraji a jeho zachování je předpokladem pro udržení vysoké úrovně zemědělského vzdělávání v našem regionu. Díky modernizaci bude zdejší prostředí pro výuku odpovídat současným standardům,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

V modernizovaném areálu budou žáci GYM, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice získávat znalosti a dovednosti, které uplatní jako vlastníci a zaměstnanci zemědělských podniků. Budou také schopni aplikovat progresivnější technologie a podmínky chovu a zvýšit tak konkurenceschopnost českých zemědělských podniků.

Náklady na stavební část projektu dosahují zhruba 55 milionů korun bez DPH. Zbylá část investice půjde na pořízení zemědělských strojů a dalšího vybavení. Pořízen bude například traktor, krmný vůz, smykový nakladač nebo manipulátor,“ doplnil radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku.

Celkové předpokládané náklady projektu jsou zhruba 99 milionů korun, finální náklady se ale sníží o úspory z veřejných zakázek.

Začala modernizace školního statku v Hořicích

Začala modernizace školního statku v Hořicích

Začala modernizace školního statku v Hořicích

Začala modernizace školního statku v Hořicích

Foto: Dan Lechmann