Za deset let dokázal kraj snížit zadlužení o více než miliardu korun

12. 12. 2018

Královéhradecký kraj je mimořádně úspěšný ve snižování své zadluženosti. Během uplynulých deseti let se dluh zmenšil ze zhruba půl druhé miliardy korun v letech 2008 až 2009 na 125 milionů koncem roku 2018. Meziročně oproti loňskému roku pak o 62,5 milionu korun.

Kraj hospodaří zodpovědně a ekonomicky si vede velice dobře. V posledních deseti letech splatil úvěry ve výši 1,4 miliardy korun. Tím se dostal náš kraj mezi tři kraje, které mají minimální úvěrové zatížení. Z tohoto hlediska a také podle ekonomického hospodaření je náš kraj posuzován jako jeden z nejlépe hospodařících krajů,“ komentuje radní pro oblast financí Rudolf Cogan.

Postavení Královéhradeckého kraje mezi nejméně zadluženými kraji České republiky by tak nemělo příliš ohrozit ani čerpání 400 milionového úvěru na modernizaci a dostavbu Oblastní nemocnice Náchod plánované na příští rok.

Královéhradecký kraj je druhý až třetí nejméně zadlužený kraj v rámci ČR. Tím nejméně zadluženým je Plzeňský kraj, naopak nejvíce zadlužený je Olomoucký kraj, jehož dluh sahá k částce dvou miliard korun.