Vzpomínky broumovských pamětníků ožijí díky projektu Příběhy našich sousedů

19. 3. 2018

V úterý 20. března od 16 hodin se v sále Dřevník broumovského kláštera uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dokumentární tvorbou přibližuje vzpomínky pamětníků z Broumovska.

Do projektu se zapojilo sedm týmů žáků a studentů Gymnázia Broumov, ZŠ Teplice nad Metují, ZŠ Hradební Broumov, ZUŠ Police nad Metují a ZŠ Masarykova Broumov. Děti po dobu šesti měsíců natáčely vyprávění místních pamětníků, navštěvovaly archivy a dohledávaly materiály k příběhům. Ze shromážděných materiálů vytvořily krátká dokumentární díla, která budou představena a část z nich i odvysílána před odbornou porotou právě na úterní slavnostní prezentaci. Porota pak vybere tři vítězné projekty. Prezentace je přístupná veřejnosti, vstup je zdarma.

„Žáci se díky Příběhům našich sousedů setkali s pamětníky Janou Fiedlerovou nebo manželi Kosovými, kterým minulý režim a historické události vzaly svobodu i přátele. Miroslava Moravcová přiblížila dětem krutý osud sudetských Němců v Teplicích nad Metují. O životě Němců žijících v pohraničí vyprávěl pamětník Arnošt Obst. Alexandr Stejskal přiblížil dětem příběh své rodiny a tragédii sousední vesnice Českého Malína. Karel Pfeiffer vzpomínal na rozmach svého nejoblíbenějšího sportu - skoků na lyžích v poválečném Broumovsku a po celé republice. Zdeněk Streubel vzpomínal na své dětství a pedagogické působení, na situaci na škole po vstupu vojsk Varšavské smlouvy v 68. roce,“ uvedla Pavla Semeráková, koordinátorka projektu z Maiwaldovy akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Celorepublikový projekt vznikl pod taktovkou neziskové organizace Post Bellum, která buduje Paměť národa - nejrozsáhlejší veřejnou pamětnickou sbírku v Evropě. Výsledné dokumenty bude možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz. Za celou dobu trvání projektu, tedy od roku 2012, se zapojilo téměř tři tisíce žáků a studentů z tří set padesáti českých škol, kteří zdokumentovali celkem 570 pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů.

Zdroj: Kateřina Ostradecká, Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov