Vyšlo lednové číslo U nás v kraji

5. 1. 2021

Magazín U nás v kraji vychází každý měsíc v roce kromě srpna a je distribuován do každé domácnosti v Královéhradeckém kraji. Čtenáři v něm naleznou to nejzajímavější, co se v kraji za uplynulý měsíc odehrálo.

Vyšlo lednové číslo U nás v kraji

 

Z obsahu vybíráme

Největší sbírka sanitek čítá 1777 modelů

V polovině prosince zástupci agentury Dobrý den v Muzeu východních Čech v Hradci Králové slavnostně zapsali 1777 kusů modelů záchranářské techniky do České databanky rekordů jako „Největší sbírka modelů sanitek“. Jejich majitelem a autorem výstavy Záchrankou kolem světa je Anatolij Truhlář.

Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat další etapou

Zastupitelé Královéhradeckého kraje rozhodli o pokračování modernizace Oblastní nemocnice Náchod a schválili financování projektové přípravy druhé etapy přestavby. Ta předpokládá demolici nejstarší budovy – pavilonu E v dolním areálu. Objekt nahradí nová stavba, do níž se přestěhují zbylá oddělení z horního areálu nemocnice. Za vypracování projektových dokumentací kraj plánuje zaplatit 28 milionů korun.

Rozpočet kraje na rok 2021 bude vyrovnaný

Příjmy i výdaje krajského rozpočtu na příští rok činí téměř 4,86 miliardy korun, rozpočet je navržen jako vyrovnaný. Prioritou nadále zůstávají investice. Kraj chce šetřit především na provozních výdajích. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje rozpočet schválilo v polovině prosince.

Kraj v roce 2020 proinvestoval do silnic 1,2 miliardy korun

Královéhradecký kraj čtvrtým rokem pokračuje v nastaveném trendu, kdy do rekonstrukcí silnic II. a III. tříd a mostů investuje více než miliardu korun ročně. Letos tak v rámci 31 staveb celkově zrekonstruoval téměř 62 kilometrů silnic a 5 mostů. Prostavělo se 1,2 miliardy korun. Zároveň provedl souvislé opravy nebo pokládku mikrokoberců na dalších téměř 34 kilometrech, na což vynaložil 116 milionů korun.

Královéhradecký kraj rozdělí v kotlíkových dotacích přes 47 milionů korun

Krajští radní schválili rozdělení finančních prostředků ve výši 47,3 milionu korun mezi 404 žadatelů o kotlíkovou dotaci. Na dotaci z evropských zdrojů může ale dosáhnout dalších 575 uchazečů, jejichž žádosti sice splnily všechny náležitosti, ale kvůli omezeným prostředkům putovaly do zásobníku projektů. Další kolo přijímání žádostí kraj plánuje na první měsíce roku 2021.

K dostání i elektronicky

Pokud jste aktuální číslo zpravodaje nedostali do schránky, volejte na telefonní číslo 495 817 111, nebo nám napište na email: unasvkraji@kr-kralovehradecky.cz. Do zprávy uveďte vaši adresu a my zařídíme nápravu.

U nás v kraji si můžete přečíst také v elektronické podobě na našich stránkách, kde naleznete i archiv starších čísel.

Přejeme vám inspirativní čtení.