Vyjádření hejtmana France k zásahu policie na krajském úřadu

22. 9. 2016

Policie, konkrétně útvar Národní centrály proti organizovanému zločinu provedl 22.9. prohlídku v prostorách úřadu, a to u všech osob, které měly co dočinění se všemi zakázkami, které se týkaly projektu modernizace Oblastní nemocnice Náchod.

Prohlídka proběhla na odboru investic a zdravotnictví krajského úřadu. Dle sdělení policie by mělo být prohlédnuto také několik místností včetně kanceláře hejtmana a radních pro zdravotnictví Jany Třešňákové, radního pro investice Josefa Dvořáka a radního pro ekonomiku Josefa Táborského. Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala a úřad i všechny dotčené osoby poskytují policii veškerou součinnost.

Není mi známo, že by byl kdokoliv obviněn, a z příkazů předložených policií, které mám k dispozici, ani nevyplývá, kdo je podezřelý z vyšetřované trestné činnosti.

Z dokumentů, které mám k dispozici, vyplývá, že policie vyšetřuje možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stádiu pokusu. Ale kdo je z této činnosti podezřelý, to nám sděleno nebylo.

Dále bylo rozhodnuto, že termín otevírání obálek s nabídkami uchazečů bude posunut na 14. října 2016.

Lubomír Franc

hejtman Královéhradeckého kraje