Východočeské kraje si vyměnily zkušenosti na poli mezinárodní spolupráce

27. 3. 2017

Na půdě Krajského úřadu Pardubického kraje se uskutečnilo společné jednání zástupců Královéhradeckého a Pardubického kraje na téma přeshraniční spolupráce a rozvoj mezinárodních vztahů. Delegaci Královéhradeckého kraje vedl krajský radní Pavel Hečko, zodpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu. Za samosprávu Pardubického kraje se jednání účastnil René Živný - člen rady Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku. Jednání se zúčastnili další zástupci obou krajů, kteří se zabývají evropskými projekty a mezinárodními vztahy. Toto jednání je důkazem stále se upevňující spolupráce mezi oběma kraji.

Východočeské kraje si vyměnily zkušenosti na poli mezinárodní spolupráce
Cílem byla vzájemná výměna zkušeností v této oblasti. Zástupci Pardubického kraje informovali o svých pozitivních zkušenostech s fungováním dotačního programu, zaměřeného na podporu spolupráce subjektů z Pardubického kraje se subjekty zejména z partnerských zahraničních regionů. Podobný program plánuje spustit i Královéhradecký kraj. Dále bylo dohodnuto, že bude zorganizován společný seminář pro potencionální žadatele jak z Královéhradeckého, tak i Pardubického kraje, zacílený na nadnárodní a meziregionální programy cíle Evropská územní spolupráce, zejména na programy Interreg CENTRAL EUROPE, Interreg DANUBE, URBACT III a Mezinárodní visegrádský fond. Řešena byla i spolupráce obou krajů při přípravě projektu „Rozbouřená hranice - historie celní a finanční stráže v severovýchodních Čechách“, který by měl zmapovat a veřejnosti přiblížit lokální historii finanční stráže – sboru, který v první polovině 20. století zabezpečoval ekonomickou, a v krizových letech 1938 – 1939 a po ukončení II. světové války i vojenskou ochranu územní integrity Československa. Projekt by mohl být předložen do programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A ČR – Polsko, prioritní osa 2.

Všechny řešené okruhy jsou pro Královéhradecký kraj významné. Iniciovali jsme toto jednání, protože v něčem rádi převezmeme zkušenosti Pardubického kraje, naopak v jiných oblastech můžeme předat poznatky my. Již v minulosti se ukázala společná koordinace plánovaných aktivit obou krajů jako prospěšná, např. některé semináře pro žadatele do programu Interreg V-A ČR – Polsko byly určeny i pro zájemce z Pardubického kraje. Tímto směrem chceme nadále pokračovat a vzájemnou spolupráci v daných oblastech chceme ještě více prohlubovat,“ řekl krajský radní Pavel Hečko.