VOŠ a SPŠ v Rychnově prochází modernizací. Čeká ji druhá etapa

4. 6. 2018

Radní Královéhradeckého kraje schválili částku 75 milionů na II. etapu modernizace Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou. Modernizace je uskutečněna v rámci projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice – Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“.

„V listopadu 2017 se nám úspěšně podařilo dokončit I. etapu tohoto projektu v areálu školy U Stadionu, která prošla postupnou rekonstrukcí a modernizací areálu. Druhá etapa bude spočívat v rekonstrukci vnitřních i vnějších prostorů v areálu Na Jamách. Tato etapa by měla být zahájena v červnu letošního roku a ukončena v srpnu 2019,“ řekl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku.

V areálu Na Jamách bude zrekonstruován stávající administrativní objekt, původní vrátnice a dílny. Stavební práce zahrnují i dispoziční úpravy objektu administrativ, ale funkční využití rekonstruovaných prostorů školy se nemění, to zůstane zachováno. Práce zahrnují i nové rozvody elektřiny, vytápění, vzduchotechniky a další potřebné infrastruktury. Projekt obsahuje i modernizaci strojního a přístrojového vybavení v kovárně a dílnách, novou technologií bude vybavena i výdejní kuchyně. Dále budou zrekonstruovány zpevněné plochy celého areálu včetně vytvoření parkovacích míst pro osobní automobily, motocykly a stojany na jízdní kola. Vytvoří se místo pro kontejnery. Rekonstruovány budou i areálové inženýrské sítě, venkovní veřejné osvětlení a dešťová voda bude přes retenční nádrž vypouštěna do blízkého Jahodovského potoka. Vybuduje se také část nového oplocení.

„Tento projekt podpoří vyšší úroveň a kvalitu učňovského vzdělání. O absolventy všech technických oborů, které škola nabízí, je velký zájem, hlavně v automobilovém průmyslu,“ dodala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Celkové finanční náklady v areálu Na Jamách se budou pohybovat kolem 75 milionů korun včetně DPH. Tato investice bude financována z programu Ministerstva financí ČR. Z 90 % pokryje náklady státní dotace, zbývajících 10 % uhradí Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu.