Vodácká sezona klepe na dveře. Pomozte společně uklidit řeku Orlici

17. 4. 2018

Není vám lhostejny současný stav přírody, ve které žijeme a relaxujeme? Chcete se podílet na vyčištění řeky Orlice od civilizačního odpadu, se kterým si příroda sama neporadí? Pomozte 21. a 22. dubna 2018 zbavit řeky v Přírodním parku Orlice od pneumatik, kusů nábytku, koberců, nádobí, skla, PET lahví a dalšího civilizačního nepořádku.

Klub dětí a mládeže v Hradci Králové pořádá 21. a 22. dubna 2018 již 11. ročník čištění koryta, břehů i slepých ramen Divoké a Tiché Orlice. Čištění řek bude probíhat účastníky akce především „z vody“.

„Královéhradecký kraj má respekt k lidem, kterým není lhostejný stav životního prostředí nejen v našem kraji, ale v celé České republice. Tuto aktivitu dlouhodobě podporujeme částkou 150 tisíc korun,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

„Požadujeme od dobrovolníků určité vodácké zkušenosti. Na dobrovolnou ekologickou akci zveme zejména vodáky, ideálně s vlastním vodáckým vybavením. Jsme však schopni zapůjčit i vodácké vybavení (loď a pádlo). Účastník bude vybaven pracovními pomůckami, pytli či rukavicemi. Každý dobrovolník obdrží pamětní triko s logem akce,“ uvedl jeden z organizátorů letošního ročníku Jiří Roušavý.

Sraz účastníků je 21. dubna 2018 v 8.30 v Kostelci nad Orlicí u silničního mostu. Více informací zájemci získají na internetových stránkách www.orlice.hradectivodaci.cz. V případě zájmu se můžete hlásit na e-mailové adrese cisteniorlice@seznam.cz s rozsahem Vaší případné pomoci během víkendového čištění řek. V Přírodním parku Orlice se chystá během plánovaného víkendu čištění koryta řek z Doudleb nad Orlicí do Hradce Králové (Divoká Orlice) a z Čermné nad Orlicí do Albrechtic nad Orlicí (Tichá Orlice). Jedná se o úsek v délce okolo 70 kilometrů.

V loňském ročníku se z řek podařilo uklidit přes 8 tun odpadu a s úklidem pomáhalo přes 425 účastníků.