Vocelovka slaví významné jubileum

28. 6. 2018

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová během zahájení oslav 60. výročí založení Střední odborné školy a Středního učiliště Vocelova v Hradci Králové představila dva projekty z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v celkové výši 27 milionu korun, které jsou na škole realizovány.

„Těmito projekty zvýšíme kvalitu odborné výuky na škole, žákům zajistíme takové učební podmínky, aby absolventi školy byli co nejlépe připraveni do praxe a na trhu práce našli své uplatnění. Chceme posílit zájem o studium na této škole u žáků, kteří končí základní školu, protože poptávka po absolventech těchto oborů je obrovská,“ říká náměstkyně Berdychová. „Devadesát procent výdajů pokryje dotace z IROP a zbylou část spolufinancuje kraj,“ doplňuje náměstkyně.

Projekt Rekonstrukce dílen pro řemeslné obory a pořízení vybavení pro diesel motory se nyní realizuje a předpokládané ukončení je plánováno na červen 2019. Cílem projektu je vybudování přístavby odborného pracoviště, ve které bude probíhat praktická výuka žáků oboru zedník, tesař a klempíř. Do této přístavby bude pořízeno vybavení pro praktickou výuku zmíněných oborů. Druhý projekt Vybudování učeben pro zájmové a celoživotní vzdělávání - jazykové, digitální vzdělávání a vybavení pracoviště řemeslných oborů nyní kraj soutěží formou veřejných zakázek a předpoklad zahájení prací je na podzim 2018. Jedná se o zvýšení kapacity, modernizace dílny a odborných učeben, které přispějí ke zkvalitnění výuky v rámci kurzů organizovaných SOŠ a SOU Vocelova a jsou zaměřeny na komunikaci v cizích jazycích, na technické a řemeslné vzdělávání a na práci s digitálními technologiemi.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Vocelova v Hradci Králové zajišťuje výuku žáků v oborech stavebních, dopravních a autoopravárenských. Škola organizuje i celoživotní vzdělávání občanů, například formou rekvalifikačních kurzů nebo periodických doškolovacích kurzů. Od roku 2018 je centrem odborného vzdělávání pro automobilový průmysl a dopravu.

„Za uplynulých 60 let škola prošla mnoha změnami a vystřídala se zde celá řada zaměstnanců, kteří předali svoje vědomosti a dovednosti mnoha žákům. Pomohli jim tak k úspěšnému zařazení do života. Oslava tohoto jubilea je důstojným poděkováním všem pedagogům, žákům a v neposlední řadě zřizovateli Královéhradeckému kraji, spolupracujícím firmám a organizacím. Ti všichni se zasloužili o to, že byla naše škola založena a do současné doby prosperuje,“ říká ředitel školy Vladislav Košťál.

Vocelovka slaví významné jubileum

Náměstkyně si vyzkoušela i jízdu na trenažéru.

Vocelovka slaví významné jubileum

Žáci školy seznamovali náměstkyni Berdychovou se svými dovednostmi.

Vocelovka slaví významné jubileum

Náměstkyně Berdychová vedla i rozhovory s pedagogy školy.