Velvyslanec Francie navštívil Královéhradecký kraj

26. 6. 2019

Velvyslanec Francie Roland Galharague v úterý 25. 6. navštívil sídlo Královéhradeckého kraje, kde ho přivítal Hejtman Jiří Štěpán. Společně probrali téma česko-francouzské spolupráce, která netkví pouze v ekonomických záležitostech, ale například i v kultuře.

Co totiž spojuje Francii a Královéhradecký kraj, je osoba Františka Kupky. Rodáka z Opočna a světoznámého malíře Francouzi milují a mají zájem nejen o jeho dílo, ale i život.

Dalším neméně významným tématem setkání byla problematika sucha a s ním spojované kůrovcové kalamity. Jak se totiž ukazuje, naši evropští sousedé s tímto škůdcem takové potíže nemají. O to více je ale zajímá, jak s ním Česko bojuje. Hejtman proto francouzského velvyslance obeznámil s kroky, kterými stát i kraje v boji pomáhají. Královéhradecký kraj například poskytuje dotace majitelům lesů, kteří díky tomu mohou těžit a odvážet napadeného dřevo, a tím chránit zdravé stromy.

Kromě úžasné přírody, historických pamětihodností a výborných možností pro turistiku je náš kraj za hranicemi známý i díky rychnovské průmyslové zóně. Každoročně odtud vyjedou tisíce aut, což přináší do našeho regionu finance, ale bohužel také negativní jevy. Řešení těchto problémů, která kraj společně s automobilkou a okolními obcemi zdárně činí, hejtman představil velvyslanci. Například díky posílení policejních jednotek a dalších bezpečnostních opatření je Rychnovsko jednou z nejbezpečnějších oblastí v celé republice.

Fotogalerie