Ve Všestarech znovu zažijí dobu ledovou, archeopark tak začíná pátou sezónu

19. 1. 2018

Archeopark pravěku Všestary u Hradce Králové nespí zimním spánkem a poprvé v letošním roce otevře brány už o víkendu 20. a 21. ledna. Pro návštěvníky si jeho provozovatelé připravili Dny živé archeologie, tentokrát zaměřené na dobu ledovou a neandrtálce.

„Dny živé archeologie pořádáme každý měsíc a pokaždé mají jiný obsah. Nově využíváme dramatizaci jako prezentační formu pravěku. Tento víkend to bude například loutkové divadlo z období neandrtálců a také ukázky replik neandrtálských nástrojů, včetně jejich výroby,“ popisuje víkendový program ředitel archeoparku Radomír Tichý z Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Návštěvníky ve Všestarech čekají i ukázky, jak neandrtálci vypadali, o čem a jak přemýšleli nebo jaká byla jejich rodina.

Mimo Dnů živé archeologie je muzeum pravěku během zimy zavřené. Pro veřejnost se znovu otevře až v březnu, kdy sem turisté mohou zavítat o víkendu. Během hlavní sezóny od července do srpna mají otevřeno každý den vyjma pondělí.

Ve Všestarech znovu zažijí dobu ledovou, archeopark tak začíná pátou sezónu

Tavení kovu, jak jej prováděli Keltové.

Archeopark však neslouží jen pro veřejnost, ale procházejí jím praxemi také studenti FF UHK, a to z oboru archeologie a prezentace a ochrany kulturního dědictví. I když se náplň práce v muzeu pravěku liší od výzkumu v terénu, i tato zkušenost je pro archeology důležitá.

„Účast studentů v archeoparku má pro nás velký význam, často spolupracují hlouběji jako brigádníci, nebo dokonce i budoucí zaměstnanci. Osobně sázím i na budoucí učitele dějepisu, které v rámci výuky pravěku chci s chodem archeoparku daleko více seznámit. Generace našich absolventů k nám totiž jezdí se svými žáky na školní exkurze a je to pro ně pomoc s tímto ne pro každého snadným tématem výuky,“ vysvětluje ředitel Tichý.

„Pohledem zaměstnanců jde o zajímavou a tvůrčí práci se silnou zpětnou vazbou jejího smyslu. Je to ale i práce náročná. Péče o areál, příprava akcí, nutnost manuální a komunikační dovednosti. Stále sháníme průvodce exkurzí, třeba i jako brigádníky, např. maminky/učitelky dějepisu na mateřské dovolené,“ odpovídá ředitel na otázku, jak si lze představit každodennost ve všestarském muzeu.

Ve Všestarech znovu zažijí dobu ledovou, archeopark tak začíná pátou sezónu

Vyprávění o keltských zvycích a jejich kultuře.

Archeopark pravěku Všestary se poprvé veřejnosti otevřel s přispěním Královéhradeckého kraje v roce 2013. „Je to krásná ukázka, jakým způsobem se kraj podílí nejen na vytváření zajímavých turistických cílů pro veřejnost, ale i na přípravě studentů z Univerzity Hradec Králové, kteří zde na praxích získávají cenné zkušenosti, aby pak mohli působit například v krajem zřizovaných organizacích, jako je Regionální muzeum a galerie v Jičíně, Regionální muzeum v Náchodě nebo Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou,“ hodnotí dosavadní spolupráci hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

V roce 2017 navštívilo všestarský archeopark více než 15 tisíc návštěvníků, z toho šest tisíc dětí na školních exkurzích. Pravěké muzeum pomalu dosahuje své maximální kapacity.

„Možná by se do programů archeoparku vešlo o dva tisíce návštěvníků víc, ale to už by jich bylo tolik, že by nebylo možné, aby všichni sledovali danou aktivitu doprovodného programu ‚tváří v tvář‘. Už teď používáme termínovaná vystoupení, ale přesto už je odstup mezi účinkujícím a divákem znatelný. Zkrátka divadlo a stadion mají lepší možnosti sledovanosti,“ dodává Radomír Tichý.