V září odstartuje další vlna kotlíkových dotací. Kraj rozdělí tentokrát 94 milionů korun

23. 8. 2016

Královéhradecký kraj se připravuje na další vlnu kotlíkových dotací, která odstartuje v pondělí 12. září. O dotaci se bude žádat stejným způsobem jako letos v lednu, a sice prostřednictvím elektronického portálu. Obyvatelé kraje, kteří vlastní rodinný domek mohou žádat o příspěvek na nový kotel až ve výši 127 tisíc korun. V této vlně bude pro žadatele připraveno dohromady 94 milionů korun, které čerpá kraj z evropských dotací. Podmínky přidělení dotace se od lednové výzvy nijak zásadně nezměnily. Kraj ještě jedná s ministerstvem životního prostředí o navýšení dotace na instalaci obnovitelných zdrojů energie.

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji startují 11. ledna 2016, tentokrát bez fronty

„Sběr žádostí odstartujeme skrze krajský elektronický portál DOTIS 12. září v 8 hodin ráno. V minulosti provázely start kotlíkových dotací drobné technické potíže s přetížením systému, ale to by se již nemělo opakovat. Sběr žádostí bude ukončen, jakmile bude vyčerpána přidělená částka 94 milionů korun, nejpozději však 30. září 2016,“ informoval náměstek hejtmana zodpovědný za evropské granty a dotace Otakar Ruml.

Na výměnu kotlů má Královéhradecký kraj pro roky 2016 a 2017 vyčleněno téměř 200 milionů korun z evropských prostředků, za které se zavázal vyměnit minimálně 1340 kotlů. Prvních 100 milionů korun bylo rozděleno v rámci první lednové výzvy. Nyní se kraj chystá rozdělit 94 milionů korun, v jednání s Ministerstvem životního prostředí je pak možnost rozdělit dalších asi 20 milionů korun na instalaci obnovitelných zdrojů energie (tepelná čerpadla a kotle na biomasu) formou samostatné výzvy, která by mohla být vyhlášena pravděpodobně začátkem roku 2017.

Dotace bude lidem poskytnuta na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. Celková částka jednotlivých projektů na výměnu nesmí přesáhnout 150 tisíc korun. Výše dotace pak závisí na typu nového zařízení, maximálně může být až do výše 127,5 tisíce korun. Konkrétně může být proplaceno 70 % v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí, 75 % v případě plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) a 80 % v případě tepelného čerpadla, příp. kotle pouze na biomasu.

Podpora může být navýšena o 5 % v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla označena jako prioritní území z hlediska ochrany ovzduší. V Královéhradeckém kraji se možnost týká těchto měst (městyse): Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město nad Metují, Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí (JC), Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov.

Jak probíhá čerpání dotace a jak si podat žádost?

Zájemci mohou využít dva způsoby čerpání dotace. Existuje samozřejmě možnost zpětného proplacení již uhrazených výdajů (nelze proplatit náklady vzniklé před 15. 7. 2015), ale také možnost poskytnutí zálohy na základě předložení zálohové faktury příslušným dodavatelem, zde je výhodou, že si lidé nemusí na nový kotel půjčovat či sahat na rodinné úspory Podání žádosti má pak dva kroky. Nejprve podají lidé žádost v elektronické podobě v aplikaci DOTIS (http://dotace.kr-kralovehradecky.cz) a následně ve lhůtě 10 pracovních dnů od podání elektronické žádosti musí být žádost podána i v listinné podobě. Papírovou žádost je možno podat buď osobně v podatelně Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, nebo ji lze poslat i poštou.

Veškeré informace k čerpání kotlíkových dotací a především pak k podmínkám podání žádosti naleznou zájemci na webu Královéhradeckého kraje v sekci „Kotlíkové dotace“.

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji v minulosti

Letošní zářijová výzva k podání žádostí o kotlíkovou dotaci bude v historii kraje již třetí. Poprvé byly kotlíkové dotace vyhlášeny v roce 2014, kdy celkový objem rozdělených peněz činil 20 milionů korun. Kraj se podílel 10 miliony korun, stejnou částku poskytl Státní fond životního prostředí. S žádostí o dotaci se na kraj obrátilo tehdy asi 400 zájemců.

Od roku 2015 jsou zdrojem kotlíkových dotací evropské peníze, kdy je pro Královéhradecký kraj vyčleněno až do roku 2020 přibližně 600 milionů korun. Prvních 100 milionů přidělil kraj během letošní lednové výzvy. Během ní zažádalo o dotaci 982 lidí, téměř 94 procent z nich bylo úspěšných. Průměrná výše udělení dotace se pohybovala kolem 113 tisíc korun.