V Temném Dole začala stavba nových objektů pro krajskou záchranku

11. 6. 2020

Královéhradecký kraj zahájil v Temném Dole stavbu výjezdového stanoviště a školicího centra pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje. Sloužit bude záchranářům k rychlejším výjezdům do horských středisek východních Krkonoš. Investici spolu s vybavením střediska za 42 milionů korun včetně DPH pokryje z devadesáti procent evropská dotace, zbytek uhradí kraj. Ukončení stavebních prací je plánováno na duben 2021.

„Pro záchranáře z trutnovské základny je hodně obtížné v horských oblastech dodržovat zákonem stanovený čas dojezdu na místo zásahu. Základna totiž stojí v místě s častými změnami počasí, a to především v zimě v podobě lavin, orkánů nebo masivních námraz. Výstavbou dvou nových objektů včetně garáže umožníme záchranářům snížit dojezdovou dobu do celoročně navštěvovaných středisek východních Krkonoš. Nové budovy využijeme i pro zajištění výcviku a školení personálu složek integrovaného záchranného systému,“ řekl náměstek Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví.

„I přes všechny překážky, které jsme museli překonat v rámci složité majetkoprávní přípravy například během jednání se Správou Krkonošského národního parku, jsme dosáhli zásadního cíle, a to začít stavět. Investici ve výši 42 milionů korun z devadesáti procent pokryje evropská dotace a zbytek uhradí kraj,“ uvedl radní Václav Řehoř s tím, že ukončení stavebních prací je plánováno na duben příštího roku. Celý projekt administruje Centrum investic, rozvoje a inovací.

Kraj do nových objektů pořídí vybavení zhruba za 6 milionů korun včetně DPH, například nábytek, dvanáct simulátorů, na kterých budou záchranáři trénovat postupy při náhlé zástavě oběhu či kritickém stavu pacienta, nebo trenažér pro nácvik invazivních výkonů. V rámci projektu kraj vybuduje i prostory pro ostatní složky integrovaného záchranného systému pro případy mimořádných událostí.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje disponuje 15 výjezdovými stanovišti v kraji, a to třemi v Hradci Králové, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně. Nejbližší výjezdová stanice záchranky pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, je právě ta v Trutnově.

Fotogalerie