V soutěži Čistá obec zazářili „staří známí“

30. 4. 2015

Devátý ročník soutěže Čistá obec za rok 2014 zná své vítěze. Žebříčku více než čtyř set obcí v Královéhradeckém kraji vévodí obce a města, která první místa obsazují pravidelně. Například Pec pod Sněžkou je ve své kategorii zlatým medailistou už potřetí v řadě. Absolutní vítězství obhájila Malá Úpa.

V soutěži Čistá obec zazářili „staří známí“

Obcí a měst, která obhájila svá loňská umístění, je hned osm. Další dvě si jen „prohodila“ první a druhé místo. Nejen tyto obce soutěžily ve sběru tříděného odpadu za rok 2014. Hodnotila se efektivita sběru a celková výtěžnost jednotlivých komodit jako je papír, plast a sklo. Dalšími kritérii bylo hodnocení sběru nebezpečných odpadů, bioodpadů i zapojení obcí do kolektivních systémů zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů. Udíleny byly ceny a s nimi spojené finanční odměny systémů EKO-KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN, a to ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a Centrem investic, rozvoje a inovací. „Náš kraj je partnerem soutěže už celou řadu let, vnímáme to jako podporu zdokonalování odpadového hospodářství v obcích našeho regionu. Věříme, že i finančními odměnami motivujeme obce k tomu, aby nám pomáhaly omezovat množství odpadů směřujícího na skládky, což je i cíl Plánu odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje. A pokud se podívám na výsledky letošního ročníku, je zřejmé, že některé obce a města jsou ve sběru tříděného odpadu skutečné jedničky,“ prohlásil radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za životní prostředí Jan Tippner.

Kategorie do 300 obyvatel

Obce jsou hodnoceny v několika kategoriích dle počtu obyvatel. V té úplně nejmenší do 300 obyvatel jednoznačně kralovala Malá Úpa, která obhájila loňské prvenství. Obec Malá Úpa se také stala Absolutním vítězem – stejně jako vloni. Vytřídili tu 181 kilogramů odpadů na osobu. „Jsme malá horská obec ležící na území Krkonošského národního parku, uprostřed přírody. Pro naše občany je sounáležitost s přírodou a ochrana životního prostředí samozřejmostí. A protože jsme horským turistickým střediskem, chceme, aby se čistota a upravenost obce stala naší vizitkou,“ je přesvědčen starosta Malé Úpy Karel Engliš, který také prozrazuje plány do budoucna. „Chceme zásadně vylepšit sběrné místo u budovy obecního úřadu, které leží přímo na hranicích s Polskem. Pro polské turisty je Malá Úpa vstupní branou do České republiky, proto by sběrné místo mělo vhodně splynout s okolím a prezentovat Malou Úpu jako "čistou obec",“ dodává starosta. Obec také uvažuje o zavedení čipových karet na kontejnery i o zřízení menšího sběrného místa v odlehlejší lokalitě Spálený Mlýn. Malá Úpa také získala dotaci od Královéhradeckého kraje na nové koše, které chce instalovat v turisticky navštěvovaných lokalitách.

Hned za Malou Úpou se umístily Říčky v Orlických horách, které i v předchozím ročníku byly stříbrné. Změna nastala až na místě třetím, kde se umístila obec Dolní Lochov. Tam žije pouhých 49 obyvatel, z nichž každý vytřídil 98,5 kilogramu odpadů. Meziroční nárůst tu byl osm kilogramů a to Dolnímu Lochovu stačilo na posun z loňské šesté pozice na místo třetí.

Kategorie 300 - 2000 obyvatel

Podobná situace nastala také v kategorii obcí od 300 do 2000 obyvatel, kde první místo obhájil loňský a předloňský vítěz Pec pod Sněžkou. Druhé místo si v této kategorii znovu vybojovala obec Třebihošť. Bronzové skončilo město Špindlerův Mlýn, které si oproti předchozímu ročníku polepšilo o jednu příčku.

Kategorie nad 2000 obyvatel

To v kategorii nad 2000 obyvatel přeci jen ke změnám v pořadí došlo. „Nováčkem“ mezi umístěnými je třetí Nová Paka, která je do systému EKO-KOM zapojena už patnáct let a v minulém ročníku ji umístění uniklo jen o kousek. První a druhé místo si v této kategorii mezi sebou prohodila města Úpice a Solnice, která v tomto ročníku byla úspěšnější. Solnice tak zopakovala své vítězství z roku 2007, od té doby sbírala příčky stříbrné. Naopak tentokrát druhá Úpice zvítězila v letech 2008, 2009, 2011 a 2013.

Skokan roku

Skokanem roku se stává ta obec, která v meziročním srovnání zaznamenala největší zlepšení. V právě skončeném ročníku soutěže Čistá obec jsou takovou obcí Vlčkovice v Podkrkonoší, které si polepšily o 364 míst! V loňském ročníku byly až na 413. místě, letos už na 49. příčce. „Důvodů, proč jsme se tak zlepšili, je více. Jednak je to větší osvěta a informovanost občanů a pak také finanční motivace. Čím více třídíme, tím se nám vlastně zlevňuje svoz komunálního odpadu, kterého vzniká méně. V polovině roku 2014 jsme zavedli pytlový sběr, který je stále oblíbenější,“ říká starostka Vlčkovic Bohuslava Volfová s tím, že do pytlů se v obci sbírá plast, sklo i kov.

Přeborníky jsou malé obce

Stejně jako v předchozích ročnících soutěže Čistá obec se ukazuje, že nejvíce se třídí především v menších obcích a městech. „O důvodech tohoto trendu bychom mohli diskutovat. Možná za tím stojí i větší finanční motivace, kdy v malých obcích jsou přece jen peníze ušetřené tříděním odpadů více „vidět“ a lidé mají často větší přehled o hospodaření obce. Důležité však je, že si obce uvědomují potřebu zajistit lidem podmínky pro sběr tříděného odpadu a my jsme rádi, že jim v tom můžeme pomoci. A to nejen soutěží Čistá obec, ale i dalšími projekty jako je doplňování sítě sběrných nádob či různé semináře a přednášky,“ domnívá se Jiří Záliš, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Ocenění systému ASEKOL

Cenu kolektivního systému ASEKOL získává obec, která dosáhne nejvyšší výtěžnosti zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, jako jsou informační technologie, telekomunikační zařízení, hračky, lékařské a měřicí přístroje a spotřebitelské zařízení včetně televizorů a počítačových monitorů. I v této kategorii se objevila „stará známá“ jména. V kategorii nad 5000 obyvatele loňské vítězství obhájilo město Česká Skalice, v kategorii do 5000 obyvatel byla stejně jako v předchozím ročníku úspěšná Sobotka a v nejmenší kategorii do 2000 obyvatel se vítězem nově stal Horní Maršov.

Elektrooskar - cena kolektivního systému ELEKTROWIN

Ocenění v rámci soutěže Čistá obec uděloval už podruhé i kolektivní systém ELEKTROWIN. V této kategorii se hodnotí nejvyšší dosažená výtěžnost zpětného odběru elektrozařízení ve skupinách velké a malé domácí spotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. V kategorii do 2000 obyvatel uspěla obec Hřibiny-Ledská, v kategorii nad 2000 obyvatel vítězství obhájilo město Česká Skalice. Další hodnocenou kategorií byla nejvyšší dosažená průměrná naplněnost WINTEJNERU velkými a malými domácími spotřebiči, tady zvítězil Rychnov nad Kněžnou.

Čistá obec 2015

Zatímco byly v Hradci Králové vyhlašovány výsledky za rok 2014, probíhá už od ledna letošního roku další, jubilejní 10. ročník soutěže Čistá obec. Opět se do něj mohou zapojit obce a města v Královéhradeckém kraji a soutěžit o zajímavé finanční odměny. Více informací nejen o soutěži, ale i dalších projektech, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE ČISTÁ OBEC 2014:

Kategorie do 300 obyvatel

1. místo Malá Úpa 100 000 Kč

2. místo Říčky v Orlických horách 70 000 Kč

3. místo Dolní Lochov 40 000 Kč

Kategorie od 300 - 2 000 obyvatel

1. místo Pec pod Sněžkou 100 000 Kč

2. místo Třebihošť 70 000 Kč

3. místo Špindlerův Mlýn 40 000 Kč

Kategorie nad 2 000 obyvatel

1. místo Solnice 100 000 Kč

2. místo Úpice 70 000 Kč

3. místo Nová Paka 40 000 Kč

Skokan roku

Vlčkovice v Podkrkonoší 30 000 Kč

Absolutní vítěz

Malá Úpa 30 000 Kč

Ocenění systému ASEKOL:

Kategorie do 2 000 obyvatel Horní Maršov 5 000 Kč

Kategorie do 5 000 obyvatel Sobotka 10 000 Kč

Kategorie nad 5 000 obyvatel Česká Skalice 15 000 Kč

Speciální cena ASEKOL Horní Maršov 10 000 Kč

Ocenění systému ELEKTROWIN:

Kategorie do 2 000 obyvatel Hřibiny Ledská 20 000 Kč

Kategorie nad 2 000 obyvatel Česká Skalice 20 000 Kč

Nejvyšší průměrná naplněnost WINTEJNERU Rychnov nad Kněžnou 20 000 Kč

TEXT:

Šárka Nováková / tisková mluvčí EKO-KOM, a.s.

novakova@ekokom.cz

+420 602 186 205