V Opočně se v neděli pro veřejnost otevře klášterní zahrada

24. 5. 2023

Zahrada bývalého kapucínského kláštera v centru Opočna se v neděli 21. května otevře veřejnosti. Zpřístupněním zahrady nabídne podorlické město návštěvníkům nový prostor pro relaxaci, trávení volného času i kulturní akce. Slavnostní otevření areálu, jehož zpřístupnění je vyústěním projektu Královéhradeckého kraje – Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně, v neděli od 15 hodin ozdobí koncert hudby klasicistních mistrů v podání Filharmonie Hradec Králové a opočenské Základní umělecké školy Luboše Sluky.

V Opočně se v neděli pro veřejnost otevře klášterní zahrada

„Otevření a trvalé zpřístupnění klášterní zahrady je vyvrcholením projektu, na kterém intenzivně pracujeme od roku 2021. Zahradu a klášter chceme postupně zpřístupňovat místním i návštěvníkům města Opočna. Celý areál nabízí zajímavé možnosti na jeho využití a je příležitostí pro rozvoj turistického ruchu i místního komunitního života. I z tohoto důvodu je pro nás spolupráce s vedením města důležitá,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná na sociální oblast, kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Zásadní finanční podporu do oživování zahrad bývalého kapucínského kláštera získal Královéhradecký kraj z Fondů EHP 2014–2021 na realizaci projektu Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně. Dotace pokrývá 4,75 milionu z celkových za 5,3 milionu korun.

Pro realizaci projektu nechal kraj z areálu odstranit přežité azbestové nástavby a zprovoznit vodovod. Do areálu se z přiděleného grantu pořídily parkové stoly, lavičky a multifunkční mobilní přístřešek s knihovnou jako zázemí pro odpočinek v zahradě. Několik laviček k posezení si vyrobili obyvatelé města Opočno vlastními silami v rámci tesařského workshopu na podzim 2022 pod vedením tesařů z partnerské norské organizace Fjellugla Kompetanse a mistrů z jaroměřské střední řemeslné školy.

„Od letošního května do srpna se v zahradách uskuteční několik kulturních akcí, například koncerty, výstavy či promítání. První bude právě vystoupení hradecké filharmonie,“ doplnila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová. Zájemci z řad veřejnosti mají během roku také možnost se zapojit do pěstování rostlin v komunitní zahradě i do různých dobrovolnických akcí, které pomohou s údržbou areálu.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou.

V Opočně se v neděli pro veřejnost otevře klášterní zahrada