V nemocnicích začnou pomáhat studenti medicíny a budoucí zdravotní sestry

16. 10. 2020

Studenti medicíny, budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelky – ti všichni by mohli v následujících dnech nastoupit do nemocnic a sociálních zařízení v Královéhradeckém kraji. Ty aktuálně potřebují na výpomoc až 247 studentů. Hejtman Jiří Štěpán proto tento týden podepsal povolávací dokument, který zajistí studentskou výpomoc v boji s covidem-19.

Ve čtvrtek jsem podepsal povolání studentů medicíny a budoucích zdravotních sester na pomoc Fakultní nemocnici Hradec Králové. Pomoc potřebují i naše krajské nemocnice. Dohromady všechny nemocnice v kraji žádají o výpomoc 247 studentů. Pro zrychlení práce pracovníci krajského úřadu studenty telefonicky obvolávají a příkaz předávají. Studenti by do nemocnic měli nastoupit v nejbližších dnech,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Fakultní nemocnice Hradec Králové žádá o pomoc 100 studentů medicíny a 47 budoucích zdravotních sester. Oblastní nemocnice Náchod žádá 30 mediků a 30 zdravotních sester a Oblastní nemocnice Trutnov 20 mediků a 20 zdravotních sester.

Dále jsem požádal ministerstvo zdravotnictví, aby na seznam zařízení, kam mohou studenti nastoupit, přidalo také nemocnice v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem,“ doplnil hejtman.

V krajských nemocnicích chybí desítky zdravotníků z důvodu ošetřování člena rodiny i nemocenské a další desítky pracují v takzvané pracovní karanténě. Pomoc mediků a dalších studentů zdravotnictví je proto důležitá stejně jako na jaře. Tehdy takto v regionu vypomáhalo 119 studentů. Mezi ty kraj rozdělil finanční odměnu v součtu jeden milion korun.

Kromě nemocnic si pomoc vyžádal i hradecký Domov U Biřičky, kde od čtvrtka pomáhá pět studentů programu sociální práce. Studenti zastupují personál, který vypomáhá v dalších zařízeních v regionu.

Situace se nelepší na Náchodsku, kde je aktuálně 825 aktivních případů nákazy covid-19. „Bohužel situace v náchodské nemocnici se nevyvíjí příznivě a o pomoc jsem musel požádat Armádu ČR. Do nemocnice proto dorazí deset vojáků, kteří budou pomáhat zdravotnímu personálu,“ dodal hejtman Štěpán.

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se zhoršuje, denně přibývá 400 až 500 nových případů nákazy a podle hygieniků se v regionu nemoc šíří komunitně. K dnešní 9. hodině bylo v kraji podle čísel krajské hygienické stanice na 2851 nakažených.