V Královéhradeckém kraji se chystají desítky adventních akcí a trhů

26. 11. 2019

V Královéhradeckém kraji začaly trhy a další akce odkazující na advent a Vánoce. V regionu jich budou desítky. K nejnavštěvovanějším patří Muzejní adventní trh v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic nebo Vánoční trhy v Kuksu na Trutnovsku. Ty se ale v barokním kukském areálu konaly po dva poslední listopadové víkendy.

V Královéhradeckém kraji se chystají desítky adventních akcí a trhů

Muzeum východních Čech na Eliščině nábřeží v centru stotisícového Hradce Králové plánuje jubilejní 30. ročník muzejních adventních trhů v opravených prostorách secesní budovy od pátku 29. listopadu do neděle 1. prosince. Výrobky nabídne v muzeu a okolí více než 135 prodejců a řemeslníků. Přes 50 stánků bude na Eliščině nábřeží a téměř 90 prodejních míst v budově muzea. V pátek bude otevřeno od 15:00 do 20:00, v sobotu od 9:00 do 20:00 a v neděli od 9:00 do 16:00.

"Tradice adventního trhu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové sahá až k předvánočním trhům drobného umění a uměleckého průmyslu pořádaných uměleckoprůmyslovým muzeem v Hradci Králové v roce 1904. První ročník novodobých, tehdy ještě Vánočních, trhů se pak uskutečnil 1. a 2. prosince roku 1989," uvedli zástupci muzea.

Loni navštívilo trhy, které se kvůli opravě historické budovy konaly na pedagogické fakultě hradecké univerzity, 8000 lidí.

Na netradiční adventní akci zve Valdštejnská lodžie na okraji Jičína. Tam 7. prosince ve 14:00 začnou Divovánoce, akce pro celou rodinu s vánočními dílnami, divadly, koncerty a neobvyklým živým betlémem. Koná se už poněkolikáté a těší se značnému zájmu.

Předvánoční akce pořádají i správci památek. V Hrádku u Nechanic začnou 30. listopadu Vánoce na zámku. Program je připraven až do 15. prosince. Návštěvníci uvidí vánočně vyzdobené interiéry zámku a seznámí se s historií Vánoc, jejich zvyky a tradicemi. Tradičně bude zpřístupněná zámecká kuchyně, v níž bude možné ochutnat pravý anglický punč. V programu jsou také noční prohlídky interiérů v pátek 6. a 13. prosince od 17:00 do 20:00. O víkendech bude otevřeno od 9:00 do 16:00 a ve všední dny jen pro předem ohlášené skupiny.

Prohlídku adventně a vánočně vyzdobených interiérů nabídne od 5. do 8. prosince také zámek v Ratibořicích na Náchodsku. Členové folklorního souboru Barunka předvedou návštěvníkům Rudrova mlýna v Babiččině údolí zvyky a tradice období adventu a Vánoc. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude konat tradiční malý adventní trh. K vidění bude také štědrovečerně vyzdobená "babiččina" světnička na Starém bělidle, uvedli pořadatelé akce.

Oblíbený je také adventní trh v areálu broumovského kláštera. Bude v neděli 15. prosince od 8:30 do 13:00 se vstupem zdarma. Většina trhů v kraji je zpoplatněna.

Zdroj: ČTK