V kraji zatím africký mor prasat ani ptačí chřipka nejsou. Jsme ale ve střehu, konstatuje náměstek Bělobrádek

20. 11. 2020

Vedení Královéhradeckého kraje se připravuje na možnost, že by na jeho území pronikl africký mor prasat a ptačí chřipka. Aktuálně žádný výskyt těchto onemocnění v regionu potvrzený nebyl. Náměstek Pavel Bělobrádek nabádá ke zvýšené opatrnosti a hlášení uhynulých kusů divoké zvěře.

„Africký mor prasat je velice nakažlivé onemocnění prasat, ale na člověka není přenosné. Naposledy se u nás objevilo v roce 2017 ve Zlínském kraji. Nyní je oficiálně Česká republika bez nákazy,“ uvedl náměstek Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Na území Polska a nyní i Německa byly na konci října potvrzeny výskyty afrického moru prasat, přičemž v Sasku to bylo necelých 60 kilometrů od státních hranic. Státní veterinární správa proto vydala mimořádná preventivní opatření, která platí ve vytipovaných oblastech Libereckého a Ústeckého kraje. Zavedlo se například zástřelné na černou zvěř ve výši 2000 korun a zvýšila se odměna za nález a odebrání vzorků z padlin černé zvěře, za kterou se vyplácí 3000 korun. Budují se ploty a zradidla proti migraci zvěře.

„V našem kraji se zatím nákaza nevyskytla, ale je třeba být ve střehu a připraveni na takovou možnost. Chci proto apelovat i na veřejnost, aby v případě nálezu uhynulých kusů černé zvěře neprodleně kontaktovala příslušné myslivce, veterinární správu nebo obecní úřad. Uhynulého prasete by se nálezci rozhodně neměli nijak dotýkat nebo s ním manipulovat. Stačí, pokud je to možné, uvést přesnou polohu nálezu, případně jej a jeho okolí vyfotografovat, aby jej myslivci snadněji našli,“ připomíná Pavel Bělobrádek a pokračuje:

„Pokud se na našem území africký mor prasat objeví, jsme připravení rychle jednat a podobně jako ve Zlínském kraji, od kterého již preventivně čerpáme zkušenosti, zastavit šíření nákazy. Třeba i povoláním policejních odstřelovačů.“

Kromě afrického moru prasat se v Evropě začíná opět šířit ptačí chřipka, která se objevila v Nizozemí a Německu. Kmen H5N8 je velice nakažlivý mezi zvířaty, ale dosud nebyl naznamenám jeho přenos na člověka. Velmi omezená je možnost nakažení člověka kmenem H5N1, zde ale potom u lidí bývá těžký průběh.

„Mimořádná veterinární opatření spočívají v izolaci území a utracení všech ptáků. V případě kmenu H5N1 i při záchytu u volně žijícího ptactva. Také v případě ptačí chřipky je kraj připraven v součinnosti se Státní veterinární správou rychle zakročit,“ dodává náměstek Bělobrádek.