V jičínském muzeu přibližují školním dětem osudové osmičky

8. 11. 2018

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se zapojilo do oslav výročí vzniku republiky formou muzejních vzdělávacích programů. Nyní zde vrcholí edukativní program s názvem Ze školních lavic-Příběhy první republiky, který začal už v jarních měsících.

„Historii republiky a důležité okamžiky našich dějin je potřeba dětem neustále připomínat, a to zajímavou a zábavnou formou, která je přiměřená jejich věku. Těší mě, že ze stran škol je o takové vzdělávací projekty zájem a děti se s naší minulostí seznamují i prostřednictvím vlastního prožitku“, říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

„Do dnešního dne nás navštívilo téměř tisíc dětí a u pedagogů má tento edukativní program velký ohlas. Abychom uspokojili poptávku, museli jsme přidat několik lekcí. Děti si v rámci programu na vlastní kůži vyzkouší, jaké je to například sedět v „oslovské“ lavici nebo klečet na hrachu. Dostanou mimo jiné také lekci krasopisu v prvorepublikových písankách“, přibližuje program ředitel muzea Michal Babík.

V den výročí republiky 28. října do dobových školních lavic zasedli také dospělí návštěvníci. Jednou z největších hvězd akce s názvem Café muzeum se stal profesor pařížské Sorbony a francouzský historik Alain Soubigou s přednáškou na téma role Francie při vzniku Československa.

Kromě zmiňovaných akcí jičínské muzeum paralelně pořádá výstavu věnovanou osmičkovým výročím v moderních československých dějinách. Součástí výstavy je nově vydaná publikace historičky Hany Fajstauerové s názvem Osmičky 20. století v dějinách Jičína. V září také odstartoval dlouhodobý edukativní program, který se zaměřuje na historii a přírodu Jičínska a seznámí děti i se zázemím muzea. Díky němu se děti pod vedením lektorky Marie Grusové mohou podívat i do restaurátorské dílny a depozitářů.

„Poptávka škol je opravdu velká, pro muzeum to znamená připravit během školního roku celkem 225 muzejních lekcí. Ale jsme za takovou odezvu samozřejmě rádi“, doplňuje ředitel Babík.

Fotogalerie