V anketě Strom roku reprezentuje náš kraj Rtyňská lípa svobody, dejte jí hlas

10. 7. 2018

Odstartovalo hlasování o Strom roku 2018, v němž lidé rozhodnou o stromu s nejzajímavějším příběhem a největší podporou. Listnatý finalista Královéhradeckého kraje roste za místním hřbitovem ve Rtyni v Podkrkonoší.

V anketě Strom roku reprezentuje náš kraj Rtyňská lípa svobody, dejte jí hlas

Rtyňská lípa svobody. Foto: Marek Olbrzymek

Anketu Strom roku 2018 pořádá Nadace Partnerství, která pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. V letošním ročníku usiluje o odborné ošetření a postup do evropského kola soutěže dvanáct kandidátů z jedenácti krajů. Letos se ve vztahu k výročí založení Československa jedná o pouze takzvané Stromy svobody, které byly sázeny ve zlomových momentech republiky.

Z šestapadesáti návrhů se probojovalo do finále dvanáct Lip svobody zasazených na oslavu nově vzniklého Československa, konce války nebo v závěru pražského jara na protest proti okupaci vojsk Varšavské smlouvy.

Hlasování v anketě je zpoplatněné a finance získané pro jednotlivé finalisty se využijí k jejich ošetření či novým výsadbám. Hlasovat je možné do 25. září 2018 a všechny finalisty si můžete prohlédnout na webové stránce ankety Strom roku 2018.

Rtyňská finalistka

Královéhradecký kraj v letošním ročníku reprezentuje Rtyňská lípa svobody, která roste v areálu Lipka ve Rtyni v Podkrkonoší. Zdejší lípa srdčitá byla vysazena 13. dubna 1919 a obvod jejího kmene měří 237 centimetrů. Tento strom zde zasadili místní Sokolové, slavnosti se tehdy zúčastnilo žactvo, učitelský sbor, zástupci obce i mnoho místních.

Podle zápisu v obecní kronice se dříve u Lípy svobody konaly různé slavnosti. U příležitosti stého výročí vzniku republiky chtějí usedlíci na tuto tradici navázat a společně příběh jejich lípy oživit.

Výtěžek z hlasování místní použijí na odborné ošetření Lípy svobody a dalších významných rtyňských stromů.

DMS nebo podpisový arch

Hlasovat v anketě Strom roku 2018 lze dvojím způsobem. Ten rychlejší je pomocí DMS zprávy. Stačí odeslat v případě rtyňské finalistky DMS STROM12 30 na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z toho 29 Kč půjde na výsadbu a ochranu stromů v místě, kde finalista roste. Jedna osoba může poslat DMS víckrát a za každou zprávu přibude stromu jeden hlas.

Podpořit finalistu lze i pomocí podpisů. Podporovatelé si z webu ankety stáhnou hlasovací arch, na nějž se vejde až 20 podpisů. Cena archu je 60 Kč a výtěžek poputuje stejně jako v případě DMS na výsadbu a ochranu stromů v místě, kde finalista roste.

Jedna osoba smí na hlasovací arch připojit svůj podpis pouze jednou. Aby byl hlasovací arch platný, je potřeba ho označit číselným kódem a zaplatit poplatek. Zaplacené archy označené kódem pošlete do 25. září 2018 na adresu Strom roku, Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno. Za jeden vyplněný arch získá pro strom až 20 hlasů.

Hlasování končí 25. září, výsledky se veřejnosti odtajní 11. října v Brně.