Unikátní program už vzkřísil na pět desítek varhan

8. 9. 2020

Královéhradecký kraj od roku 2008 vypisuje unikátní dotační program Obnova historických varhan, díky němuž se již podařilo zachránit 47 nástrojů. Za 12 let tak kraj přispěl na záchranu těchto historicky a umělecky cenných předmětů částkou 16,4 milionu korun. Celkově se proinvestovalo přes 22 milionů korun. Obnovené varhany představí veřejnosti nový festival konaný pod záštitou hejtmana.

„První ročník festivalu, který je oslavou jejich záchrany, začne již tento pátek koncertem v kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Následovat budou koncerty v Jičíně, Častolovicích, Hradci Králové a Broumově,“ říká jeden z autorů projektu Jakub Hrubý.

Varhany v Žirči jsou z roku 1829 a od roku 2010 procházely postupným restaurováním, které skončilo až letos. Kraj se na celkovém sedmimilionovém rozpočtu podílel téměř polovinou. Jedná se o poslední varhany Johanna Antonína Bartha, které jsou schopné koncertní hry. Nástroj bude sloužit k doprovodu bohoslužeb, pro příležitostné koncerty, jako cvičební nástroj studentů varhanních oborů a v rámci muzikoterapie pro nemocné roztroušenou sklerózou.

Díky krajskému dotačnímu programu se obnovy dočkaly nejen varhany v kostelích, ale také kaplích či zámcích. Podmínkou pro podporu není zápis mezi kulturní památky, ale ke dni podání žádosti o dotaci musí od výroby historického nástroje uplynout minimálně 80 let.

Autoři projektu „Vzkříšené varhany“, pěvec Jakub Hrubý a varhaník Václav Uhlíř sestavili databázi vzkříšených varhan a postupně vytvářejí jejich prezentace na webu www.vzkrisenevarhany.cz.

Místa a termíny konání koncertů:

pátek 11. září

Žireč – kostel sv. Anny

18:00 - 19:00

sobota 12. září

Jičín – kostel sv. Jakuba Většího

18:00 - 19:00

pátek 18. září

Častolovice – kostel sv. Víta

19:00 - 20:00

neděle 20. září

Hradec Králové – kostel Nanebevzetí Panny Marie

16:00 - 18:00

pátek 25. září

Broumov – kostel sv. Petra a Pavla

18:00 - 19:00