Tradiční soutěž Vesnice roku 2020 je zahájena, ministerstvo přijímá přihlášky

27. 2. 2020

U příležitosti Dne malých obcí byl zahájen již 26. ročník soutěže Vesnice roku v rámci Programu obnovy venkova. Obce mohou podávat přihlášky do 30. dubna 2020 na podatelnu Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Soutěžní klání bude stejně jako každý rok probíhat ve dvou kolech, a to v krajském a celostátním.

Přihlásit se mohou obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají maximálně 7 500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek, včetně svých místních částí. Do soutěže bude zařazena obec, která v termínu nejpozději do 30. dubna 2020 doručí řádně vyplněnou přihlášku na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Soutěž má dvě kola, krajské a celostátní. Krajská hodnotící komise bude přihlášené obce postupně navštěvovat od 18. května a slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola se uskuteční ve vítězné obci 15. srpna 2020. Celostátní kolo proběhne první zářijový týden tohoto roku, vítěze a nositele titulu "Vesnice roku 2020" vyhlásí vyhlašovatelé soutěže 13. září 2020 na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Pro oceněné obce jsou připravené finanční odměny formou dotace z Ministerstva pro místní rozvoj ČR, ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Partnerem soutěže je již třetím rokem společnost Škoda Auto. Vítěz soutěže získá vůz Škoda Superb do dvouleté zápůjčky. Vítěz v kategorii Inovativní obec získá automobil Citigo do jednoleté zápůjčky. Obce, které budou úspěšné v krajském kole, získají zajímavé finanční odměny.

S myšlenkou této soutěže přišli zástupci Spolku pro obnovu venkova ČR a za uplynulých pětadvacet let se stala fenoménem českého, moravského a slezského venkova. Každý ročník ukazuje,že soutěž je skvělou příležitostí prezentovat společenský životjednotlivých obcích, jejich tradice a zvyky. Také poukazuje na zajímavé hotové projekty i na ty, které obce právě realizují.

Více informací naleznete na www.vesniceroku.cz