Titul pro nejlepšího EY Podnikatele roku 2019 Královéhradeckého kraje získal Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o.

19. 2. 2020

Společnost EY s podporou hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána a ve spolupráci s Královéhradeckým krajem vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2019 Královéhradeckého kraje. Stal se jím Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o. Společnost, která má výrobní závody v Česku a Bulharsku, je předním výrobcem komponent pro automobilový průmysl a zaměřuje se především na podvolantové systémy, páčky a interiérové spínače. Její výrobky lze nalézt v téměř každém evropském automobilu.

Titul pro nejlepšího EY Podnikatele roku 2019 Královéhradeckého kraje získal Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o.
Podnikatelem roku 2019 Královéhradeckého kraje se stal Josef Hronovský. Cenu mu předal hejtman Jiří Štěpán.

Nezávislá porota, jíž předsedala Radka Prokopová ze společnosti Alca plast, která se svým manželem Františkem Fabičovicem obdržela titul EY Podnikatel roku 2018 České republiky v minulém roce, ocenila u Josefa Hronovského cílevědomost, odvahu podnikat v Česku i v zahraničí, otevřenost inovacím a novým technologiím a také aktivity v oblasti společenské odpovědnosti.

V Královéhradeckém kraji se vítěz regionálního kola vyhlašuje teprve potřetí. V předchozích letech zde zvítězili Jiří Hlavatý, majitel společnosti JUTA, a Josef Novák, majitel textilních závodů VEBA. Jiří Hlavatý získal i titul EY Podnikatel roku 2013 České republiky a reprezentoval Českou republliku na světovém finále soutěže v Monte Carlu v červnu 2014.

„Kdo hledá odvahu pustit se do podnikání, by se měl inspirovat příběhem Josefa Hronovského, který je důkazem, jak lze vybudovat miliardový business i bez předchozí znalosti oboru. Odvaha, vytrvalost, píle a otevřenost k inovacím jsou stále klíčovými atributy pro dosažení podnikatelského úspěchu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

„Královéhradecký kraj má slavnou podnikatelskou tradici v mnoha odvětvích, především ve strojírenství, textilnictví a výrobě hudebních nástrojů. K průkopníkům patřil například František Janeček, který založil značku JAWA a později dnešní automobilku v Kvasinách. Hradec Králové je zase spojen se jmény jako Václav František Červený nebo Antonín Petrof. Jsem rád, že takové osobnosti u nás mají své nástupce,“ uvedl Jiří Štěpán, hejtman Královéhradeckého kraje.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 3. března 2020 v Praze. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále soutěže, které se uskuteční v červnu 2020 v Monte Carlu a bude bojovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Profil vítěze

Titul pro nejlepšího EY Podnikatele roku 2019 Královéhradeckého kraje získal Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o.
Podnikatel roku 2019 Královéhradeckého kraje Josef Hronovský

Josef Hronovský v minulosti pracoval ve zbrojařině. Poté, co na začátku devadesátých let přišel útlum, dostal od vedení společnosti za úkol přijít s nápadem, na co firmu přeorientovat. Když svůj projekt přednesl, byl odmítnut s tím, že podobné věci si může dělat sám doma v garáži. Původem ekonom bez jakéhokoliv strojního vzdělání se svého nápadu nechtěl vzdát a rozhodl se ho zrealizovat. Vzal si úvěr na pořízení prvního obráběcího stroje, ve východočeských Bohuslavicích si pronajal stodolu a v roce 1990 začal podnikat. Už během půl roku byl schopný bance celý úvěr splatit. Prvním výrobkem byl mechanismus kování pro německou společnost vyrábějící plastová okna a postupně se Hronovský přeorientoval na komponenty pro automobilový průmysl.

V roce 2009 společnost otevřela první závod v Bulharsku a sám Hronovský se tam na čas odstěhoval, aby lépe pochopil místní mentalitu. Po nějaké době závod odprodal jednomu ze svých zákazníků, který ho postupně rozšířil až na tisíc zaměstnanců, a v roce 2019 ho Hronovský odkoupil zpět. Díky tomuto nákupu se stal producentem 60 procent všech podvolantových systémů, páček a interiérových spínačů vyráběných pro evropský automobilový průmysl. Dalších pět výrobních závodů má Hronovský v České republice, a kromě podvolantových pák se zaměřuje na výrobu kabelové konfekce, vysoce přesné CNC obrábění a lisování plastů. Veškeré výrobky je společnost schopna zrealizovat sama, od návrhu až po finální výrobu. Exportuje do celého světa a Hronovského komponenty najdeme v téměř každém evropském automobilu.

Společnost dnes zaměstnává téměř dva tisíce lidí a její roční obrat přesahuje 1,4 miliardy korun. Ve vztahu k zaměstnancům dbá Hronovský především na vzájemnou slušnost a úctu a snaží se, aby kolektiv fungoval co nejlépe i po lidské stránce. Ve firmě působí i jeho žena a syn, který je aktuálně výkonným ředitelem. U otce začal pracovat hned po střední škole a postupně prošel různými pozicemi v několika odděleních.

Poslední roky Hronovský investuje nemalé prostředky do automatizace a robotizace napříč celým portfoliem a všemi výrobními závody. V investicích do nejmodernějších technologií hodlá pokračovat i do budoucna, nově na rozvoji automatizace spolupracuje i s Technickou univerzitou v Liberci. Hlavním cílem pro následujícím období je pro Hronovského další modernizace a rozšíření bulharského závodu.

Společnost sponzoruje řadu lokálních sportovních organizací, královéhradecký hokejový klub a dlouhodobě podporuje hospice a hendikepované.