Technologii, která umí ze vzduchu zachytit koronavirus, využívá hradecký Domov U Biřičky

24. 4. 2020

Téměř tři desítky čističek vzduchu schopných zachytit koronavirus začaly sloužit Domovu U Biřičky. Querywater – zařízení, které vyvinula česká firma Ecoone Europe, čistí vzduch, filtruje ho a vyrábí z něj pitnou vodu. Kromě toho tato technologie podle laboratorních testů dokáže zachytit nebezpečné viry a bakterie. Hradecký domov pro seniory se tak stal vůbec prvním sociálním zařízením v Česku, které podobnou technologii v souvislosti s bojem proti koronaviru využívá.

Se zástupci společnosti Ecoone Europe jsme se dohodli na zapůjčení 29 jednotek zařízení Querywater pro domov pro seniory v Hradci Králové. Vzhledem k laboratorním testům, které potvrdily, že tato technologie dokáže ze vzduchu zachytit viry a bakterie, jsme se s ředitelkou Domova U Biřičky Danielou Luskovou rozhodli vyzkoušet tyto čističky vzduchu i v našem největším sociálním zařízení. Za zapůjčení společnosti Ecoone Europe ještě jednou děkuji,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

 

Zařízení za hodinu pročistí až 300 kubických metrů vzduchu a vyrobí až 20 litrů pitné vody. Vedle toho čistí vodu z vodovodního řádu a díky vzduchovému filtru zachytává a ničí nebezpečné viry a bakterie, včetně nového typu koronaviru.

 

Přístroj jsme v ostrém provozu poprvé otestovali v Pardubické nemocnici, kde čistil vzduch v pokoji pacientů s covid-19. Zajistili jsme odvoz filtru do brněnské laboratoře, kde se prokázalo naše očekávání – byl zachycen virus, respektive RNA viru SARS-COV-2. Přefiltrovaná voda byla navíc absolutně čistá,“ potvrdil vědec Aleš Pachmann, který s nápadem využití čističky jako detektoru covid-19 přišel.

 

Přítomnost koronaviru ve filtru testoval brněnský Výzkumný ústav veterinárního lékařství. Odběr vzorků za přísných bezpečnostních podmínek zajistili pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

 

Querywater vyvinula česká firma Ecoone Europe pod vedením výzkumu a vývoje Filipa Mikulenky. Společnost se mimo jiné zabývá právě vývojem a výrobou zařízení pro získávání a úpravu vody.

 

Už v historii lidé věděli, že ze vzduchu se dá získat voda. Prvotní nápad na výrobu tohoto přístroje přišel v době, kdy se potýkáme s velkým suchem. Od samého začátku jsme věděli, že právě použité vzduchové filtry společně s UV filtrací dokáží ze vzduchu viry a bakterie pochytat a zničit. Těší nás proto zájem Královéhradeckého kraje, díky kterému můžeme zařízení otestovat v provozu velkého sociálního zařízení,“ shrnul Radko Souček, jednatel společnosti Ecoone Europe. Podle něho mají o Querywater zájem i další státy, které se s pandemií koronaviru potýkají.

Soubory ke stažení

Fotogalerie