Studie pomůže rozvoji Broumovska

20. 11. 2019

Vizi dalšího rozvoje Broumovska má přinést územní studie, jejíž vypracování zadal Královéhradecký kraj. S pracovní verzí dnes starosty a další místní aktéry seznámili zpracovatelé.

„Musíme reagovat na hospodářský a demografický vývoj broumovského regionu, ale určitě zde nechceme žádné velké průmyslové zóny. Velkou příležitostí je další rozvoj cestovního ruchu, který se ale dosud koncentruje především v Adršpašsko-teplických skalách, což s sebou přináší četné negativní jevy,“ říká radní Pavel Hečko, který je zároveň starostou Meziměstí.

Pilířem studie je vytěsnění individuální automobilové dopravy z bezprostřední blízkosti skal na kaskádový systém parkovišť, který má být navázaný na veřejnou dopravu i síť cyklostezek. Podél řeky Metuje mezi Adršpachem a Teplicemi by měla vzniknout obdoba lázeňské kolonády, která by nabídkou dalších aktivit pomohla nápor turistů lépe rozložit v průběhu dne i celého roku. Stejně důležité je rozptýlení návštěvníků na celé území Broumovska, které nabízí množství tematických turistických „balíčků“, nebo pomocí rozdílných cen motivovat část turistů k návštěvě v méně vytížených dnech.

„Studie nám dává zcela nový, a především koncepční pohled na problematiku dalšího rozvoje Broumovska,“ dodává radní Pavel Hečko.

Rozvoj turistické infrastruktury má být maximálně ohleduplný ke krajině a využívat především potenciálu čtyř měst v regionu, tedy Broumova, Police nad Metují, Teplic nad Metují a Meziměstí. K územní studii, která se věnuje i dalším segmentům, je možné podávat připomínky do 9. 12. na odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu. Finální verze má být hotová do konce února 2020.

Fotogalerie