Stošesté narozeniny je třeba řádně oslavit. Popřát přišel i hejtman Jiří Štěpán

9. 2. 2018

Kdyby na narozeninovém dortu Hedviky Trutnovské hořely svíčky, už by se tam nevešly. Nejstarší obyvatelka hradeckého Domova U Biřičky oslavila už 106. narozeniny. Poblahopřát jí ve čtvrtek přišli hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner.

Sto šesté narozeniny je třeba řádně oslavit. Popřát přišel i hejtman Jiří Štěpán

Hedvika Trutnovská se narodila jako občanka Rakousko-Uherska. Zažila dva císaře a jedenáct prezidentů. Svůj hlas odevzdala i při poslední prezidentské volbě. Má dva vnuky, tři pravnoučata a tři prapravnoučata.

„Přeji oslavenkyni, ať jí vydrží zdraví a chuť do života. Paní Trutnovské kdysi věštba předpověděla, že se dožije 106 let. Věřím, že se předpověď mýlila a toto číslo ještě zdaleka není konečné,“ popřál hejtman Jiří Štěpán.

„Obdivuji její fyzickou i duševní svěžest. Paní Trutnovské bych popřál, aby jí tato vynikající kondice vydržela a vyzařovala z ní radost ze života jako dosud,“ doplnil náměstek Derner.

Stošestiletá seniorka celý život pracovala jako tkadlena, poslední tři roky před důchodem však toto povolání opustila a našla si nové – v elektrárně. Nyní již 11 let žije v Domově U Biřičky, s oblibou luští křížovky nebo dokonce štupuje ponožky. Ráda si dá šálek kávy nebo si pochutná na slaných tyčinkách.

Domov U Biřičky zřizuje Královéhradecký kraj jako svoji příspěvkovou organizaci, jejímž úkolem je provozování pobytových služeb sociální péče a to v souladu se zákonem o sociálních službách. Je to největší pobytové zařízení pro seniory v Královéhradeckém kraji a jedno z největších v republice. Celkem 214 zaměstnanců tu pečuje o 340 klientů.

Sto šesté narozeniny je třeba řádně oslavit. Popřát přišel i hejtman Jiří Štěpán

Sto šesté narozeniny je třeba řádně oslavit. Popřát přišel i hejtman Jiří Štěpán