Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

22. 8. 2018

Během soboty se ve Stěžerách uskutečnilo slavnostní předávání cen krajského kola soutěže Vesnice roku 2018. Stěžery se pyšní titulem. Podívejte se, které další obce obce zaujaly porotu a odnesly si také ocenění.

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována od roku 1995. V letošním roce se do soutěže přihlásilo 228 obcí ze všech třinácti krajů České republiky. V Královéhradeckém kraji podalo přihlášku a bylo hodnoceno celkem 16 obcí.

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost programů obnovy jednotlivých vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

ZLATÁ CIHLA V PROGRAMU OBNOVY VENKOVA

Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova v kategorii obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu získal Vidochov.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu přebrala starostka Miloslava Erlebachová z rukou ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové.

Obec Vidochov s přibližně třemi stovkami obyvatel je tvořena dvěma částmi – Vidochov a Stupná a je charakteristická dochovanou zástavbou roubených chalup. Leží v severovýchodním cípu okresu Jičín. Nejstarší dochovaná zpráva o obci je z roku 1386. Místní část Stupná má nejstarší dochovanou zmínku již z roku 1260 a její historie je poznamenána těžbou zlata a stříbra. V roce 2017 zaznamenala obec Vidochov nejvyšší přírůstek dětí od roku 1989.

Hodnotící komisi zaujala nově vybudovaná Cesta světla, která vznikla místo vandaly několikrát poničené křížové cesty. Via Lucis spočívá v rozjímání čtrnácti zastavení – setkání zmrtvýchvstalého Ježíše s jeho učedníky. Její výstavba si zasloužila udělené ocenění „Zlaté cihly“.

CENA NADĚJE PRO ŽIVÝ VENKOV

Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obci získala Šaplava.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu převzal z rukou radního Pavla Hečka šaplavský starosta František Šafka.

Šaplava - jedna z nejmenších a zároveň nejupravenějších obcí v Královéhradeckém kraji leží 9 km severovýchodně od města Nový Bydžov. K trvalému pobytu je zde přihlášeno 115 obyvatel. Středem dění v Šaplavě je rekonstruovaná budova bývalé školy, kde se místní občané mohou scházet v krásné nové společenské místnosti. Probíhá zde i vítání občánků, silvestrovské posezení, velikonoční i vánoční dílny, besedy nebo přednášky.

V obci se stále udržují letité tradice a probíhá tu bohatý společenský život, na jehož organizaci se významně podílí místní sbor dobrovolných hasičů. Šaplava hodnotící komisi zaujala mimo jiné tím, jak se snaží o udržení obchodu v obci a podporu místního výrobce masných produktů, čímž velmi usnadňuje život místním občanům, zvláště seniorům.

CENA SPOLKU PRO OBNOVU VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

Cena Spolku pro obnovu venkova Královéhradeckého kraje za koncepční rozvoj obce udělila porota Pohoří.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu převzal starosta obce Zdeněk Krafka.

Pohoří leží v podhůří Orlických hor nedaleko měst Opočno a Dobruška. První zmínky o obci se datují k roku 1361. V obci je mateřská i základní škola, které spolu spolupracují a pořádají různé akce pro veřejnost. Děti se také každoročně zapojují do akce „Čistá obec“.

Pohoří má v posledních letech úspěšně za sebou řadu investičních akcí, například stavbu nového obecního úřadu a zázemí pro jednotku SDH, výstavbu multifunkčního dětského hřiště nebo opravu komunikace. V plánu je také rekonstrukce bytového domu, který obec zakoupila v roce 2016 a řada dalších investic. Vypracovaný je i plán vytvoření nových parcel pro výstavbu rodinných domů a území pro rozvoj podnikání. Ocenění Obec Pohoří získala za svůj skvělý koncepční rozvoj.

CENU HEJTMANA za rozvoj občanské vybavenosti získal Božanov.

CENU HEJTMANA za rozvoj kulturního potenciálu obce získaly Křinice.

CENU HEJTMANA za volnočasové aktivity občanů získaly Librantice.

CENU HEJTMANA za mapování historie obce získaly Petrovice.

CENU HEJTMANA za práci s malými hasiči získaly Suchovršice.

CENU HEJTMANA za příkladnou péči o veřejná prostranství získala Šaplava.

CENU HEJTMANA za moderní knihovnické a informační služby získal Vidochov.

CENU HEJTMANA za příkladnou péči o zeleň získaly Vrbice.

ORANŽOVÁ STUHA

Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získala Zlatá Olešnice.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Stuhu převzala starostka Eva Kmiećová.

Obec Zlatá Olešnice leží v údolí mezi silnicí I. třídy č. 16 a potokem Zlatá Olešnice. Duchovním centrem obce je okolí kostela sv. Kateřiny, které po nedávné rekonstrukci plní svůj původní účel jako místo setkávání a odpočinku obyvatel obce. Hlavním zdrojem obživy v obci je zemědělská a lesní výroba a dále drobné podnikání.

Zemědělské subjekty spolupracují s obcí v mnoha oblastech, jmenujme alespoň tyto aktivity: zimní údržba veřejného prostranství, spolufinancování obnovy sakrálních staveb, finanční podpora kulturních a sportovních aktivit v obci, technická podpora při údržbě a úklidu obce.

Obec se zemědělskými subjekty spolupracuje především při hospodaření s pitnou vodou, v péči o pořádek v blízkosti polních cest a účelových komunikací, při přípravě a realizaci společných projektů a rozvojové strategie v území a předcházení úhynu srnčat v období senosečí pochůzkou po dotčených pozemcích.

Myslivecké sdružení Líčná spolupracuje v obci při pořádání akcí pro děti, formou sponzorských darů nebo přípravou atrakcí. Podílí si i na preventivních pochůzkách před senosečí. S Lesy ČR obec pravidelně kontroluje zdravotní stav stromů podél vodního toku. Majitel části lesů v katastru obce – Lesy a parky Trutnov – daroval obci materiál na rekonstrukci přístřešku autobusu – občerstvení na hřišti. Ochotně se podílí i na přípravách dřeva pro veřejné akce a chvojí pro zimní období.

Včelaři zase připravují při slavnostech výstavku svých produktů včetně odborného výkladu.

ZELENÁ STUHA

Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získaly Malé Svatoňovice.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Stuhu převzali starosta Vladimír Provazník a místostarosta Marek Škvrčina.

Obec Malé Svatoňovice, známá jako rodiště Karla Čapka, vznikla zejména díky pověstem o zázračném prameni a také těžbě nerostných surovin – hlavně černého uhlí, a leží v okrese Trutnov. V obci působí dvacítka spolků a udržuje se řada tradic.

Ocenění získala obec za svůj koncepční přístup k péči o zeleň, který je skutečně příkladný. Obec má zpracovaný Plán péče o dřeviny, podle kterého proběhlo hodnocení stavu dřevin na pozemcích obce, a postupně jsou realizována odborně navržená opatření.

V současnosti probíhají rozsáhlé úpravy zeleně v parku, kterými dojde k propojení centra obce s okolní krajinou.

V loňském roce zase proběhly významné úpravy zeleně na místním hřbitově. Péče o veřejná prostranství je dlouhodobě plánována také v rámci Programu rozvoje obce ve spolupráci s odborníky. Občané i děti se dobrovolně zapojují do úklidu parku, Mariánského sadu a veřejných prostor. Komisi zaujala také rorýsí hnízda na opravené základní škole, dlouhodobě fungující přírodovědný kroužek nebo využití bioodpadu z údržby zeleně.

BÍLÁ STUHA

Bílou stuhu za činnost mládeže získal městys Nový Hrádek.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Novohrádeckému zastupiteli Miloši Vondřejcovi předala Bílou stuhu náměstkyně hejtmana odpovědná za školství a kulturu Martina Berdychová.

Nový Hrádek se nachází na úpatí Orlických hor. První písemná zpráva z roku 1362 uvádí Nový Hrádek jako farní ves. V městysu působí čtyři tradiční spolky, které se podílejí na bohatém společenském životě a práci s mládeží.

Myslivecké sdružení organizuje například v základní škole myslivecký kroužek pro děti. Farníci zase pro nejmenší pořádají různé hry, táboráky a stezky odvahy.

Velmi záslužnou práci s mládeží odvádí i sbor dobrovolných hasičů a samozřejmě TJ Sokol.

Základní školu v Novém Hrádku navštěvuje 158 dětí v 1. až 9. ročníku, které dojíždějí i z 9 okolních obcí. Škola nabízí širokou paletu volnočasových kroužků, od sportovních a tanečních přes hudební až po výtvarné, keramické aj. Nově se škola zapojila do domácího vzdělávání žáků, ke kterému se přihlásilo více než 20 dětí z blízkého i vzdálenějšího okolí. Děti se účastní znalostních soutěží i různých olympiád, starají se o úklid v okolí školy, o květinové záhony před školou, pomáhají při úpravách prostoru pro odpočinek a relaxaci.

Také mateřská škola má mnoho aktivit. Kromě pořádání výstavek prací dětí a účinkování na besídkách při různých příležitostech, se zapojila do tříletého projektu „Příměstský tábor Nový Hrádek“.

MODRÁ STUHA

Modrou stuhu za společenský život získal Žďár nad Metují.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu předával radní Pavel Hečko.

Žďár nad Metují se nachází v Broumovském výběžku, dva kilometry západně od města Police nad Metují, v úpatí stolové hory Ostaš. V obci je citlivě skloubena původní lidová zástavba s nově vybudovanou čtvrtí. Impozantní budova školy je z roku 1899 a dodnes se v ní učí žďárské děti i děti z okolních obcí.

O udržování bohatých místních tradic se starají především spolky a dobrovolníci z řad občanů. Obec všechny aktivity podporuje především bezplatným pronájmem kulturního sálu a poskytnutím technické spolupráce, případně finančně.

Tradičně se konají plesy, pálení čarodějnic, stavění máje a Posvícení. Jednou za pět let se v obci pořádá sraz rodáků. V roce 2012 obnovila obec tradici pořádání Svatojánského jarmarku, kde se za velké účasti návštěvníků z širokého okolí předvádějí tradiční řemesla a tradiční lidová výroba. Za zmínku stojí také pravidelné „Posezení u prameniště Samaritánka“, při kterém návštěvníci mohou kromě studené pramenité vody ochutnat i víno, které vytéká přímo „ze skály“.

Obec Žďár nad Metují je krásným dokladem toho, že na venkově se dá žít spokojeným a bohatým kulturním a společenským životem.

TŘETÍ MÍSTO V KRAJSKÉM KOLE SOUTĚŽE VESNICE ROKU 2018

Třetí místo získala Malá Úpa.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu přezval starosta Karel Engliš.

Malá Úpa – turistické horské středisko ležící nedaleko Sněžky bylo založeno v roce 1566 dřevaři přicházejícími z Tyrolska, Korutan a Štýrska. Trvale tu žije jen 136 obyvatel, ale v turistické sezóně tady bydlí až 3 000 turistů (jednodenní turisty nepočítaje). Pro Malou Úpu je typická rozptýlená zástavba, luční enklávy a lesy.

Obec se navzdory svému turistickému charakteru snaží udržovat a podporovat společenský život místních v obci. Jako příklad lze uvést přípravu vybudování „komunitního“ rybníčku a místa setkávání v obci nebo společný jarní úklid obce pod názvem „Ukliďme si Malou Úpu“.

Komise ocenila také snahu o kontrolovaný rozvoj trvale udržitelného turismu a zachování toho, co je pro Malou Úpu charakteristické a jedinečné, tedy rozptýlené zástavby, horských luk a klidu.

DRUHÉ MÍSTO V KRAJSKÉM KOLE SOUTĚŽE VESNICE ROKU 2018

Druhé místo získalo Strážné.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Cenu přezval starosta Tomáš Grégr.

Strážné – další horská obec, která se letos zúčastnila soutěže poprvé a hned si odnáší krásné ocenění. Komisi obec zaujala svou nápaditou a pečlivě připravenou prezentací, ale i nadšením a aktivitou místních obyvatel při zapojování do tradičních akcí, které se v obci každoročně konají a z nichž nejznámější je karneval s Krakonošem. Místní vyvíjejí vlastní aktivity i při zvelebování veřejného prostranství, ať už se jedná o květinovou výzdobu centrální části obce či výroba a údržba laviček místním truhlářem. Občanská vybavenost je na vysoké úrovni. Obec sama provozuje prodejnu potravin a dokonce i restauraci. Při údržbě a péči o louky spolupracuje obec i s Dětským domovem ve Vrchlabí. Děti za pomoc s úklidem sjezdovek mají lyžování zdarma.

ZLATÁ STUHA

Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a titul „VESNICE RÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ROKU 2018“ získaly Stěžery.

Stěžery se pyšní titulem Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje

Obec Stěžery oslovila hodnotitelskou komisi kvalitně zpracovanou přihláškou do soutěže, ale i precizně připravenou prezentací obce, která byla zaměřená na představení všech významných činností obce v letech minulých i současných s jasnou vizí rozvoje obce v blízké budoucnosti. Komise ocenila fungující spolupráci Stěžer s místním výukovým střediskem Ekocentrum a ZOO Park Stěžery. Dále ocenila dlouhodobé udržování tradičních akcí, kvalitní práci s dětmi ve škole a v rámci sportovních a dalších volnočasových spolků. Obec Stěžery splňuje výborně všechna kritéria, která by obec oceněná Zlatou stuhou měla mít.