Stavbu nové hradecké multifunkční arény plánuje kraj podpořit 100 miliony korun

6. 6. 2023

Královéhradecký kraj hodlá podpořit výstavbu nové multifunkční arény v Hradci Králové, jehož investorem je Statutární město Hradec Králové, dotací ve výši 100 milionů korun. Poskytnutí finančních prostředků dnes projednala rada kraje. Návrh musí ještě schválit krajští zastupitelé, kteří se sejdou v pondělí 19. června.

Stavbu nové hradecké multifunkční arény plánuje kraj podpořit 100 miliony korun
Vizualizace budoucí podoby hradecké arény. Zdroj: Statutární město Hradec Králové

Dlouhodobě se bavíme o nadregionálním významu hradeckého multifunkčního stadionu a s ohledem na to, že se zde do budoucna plánují velké společenské a kulturní akce, tak jsme se jako kraj rozhodli, že podpoříme dobudování právě multifunkčního zázemí a dalších technologií. Krajská podpora umožní, že nový hradecký stadion nebude jen místem skvělých fotbalových utkání, ale že zde vznikne centrum pro celé spektrum akcí společensko-kulturního života pro celý region,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Zásadní součástí projektu stavby nové hradeckém arény je jeho maximální multifunkční využití. Uvnitř stadionu a v jeho okolí budou tělocvičny, posilovny, lezecká stěna či běžecká a in-line dráha. Současně zde bude možné pořádat menší či větší společenské, kulturní nebo vzdělávací akce, jako jsou konference, přednášky, výstavy a podobně.

V případě schválení poskytnutí krajské dotace město 100 milionů korun obdrží ve třech letech. V roce 2023 kraj uvolní 61 milionů korun, následující rok 15 milionů korun a v roce 2025 zbylých 24 milionů korun.

Krajskou dotaci město použije na rozšíření a dovybavení multifunkčnosti arény, konkrétně na vybavení tribun, tělocvičen a dalšího sportovního zázemí, výstavbu parkovacího domu pro kola, nasvětlení arény či pořízení obnovitelných zdrojů energie.

Nová multifunkční aréna s kapacitou 9300 diváků by měla splňovat kategorii UEFA 4 vhodnou pro mezinárodní utkání. Provozovatelem arény by měl být klub FC Hradec Králové.

Stavba nové fotbalové arény v hradeckých Malšovicích začala v srpnu 2021. Jedná se o největší investici v novodobé historii Hradce Králové, kterou město připravovalo přes 15 let. Celý projekt vyjde na 763 milionů korun včetně DPH. Aktuálně stavbaři dokončují největší stavební práce. Kolaudace je naplánovaná na 30. června, první ligové utkání na 5. srpna a slavnostní otevření multifunkčního stadionu na 3. září letošního roku.