Sportem proti cukrovce. Diabetické děti sportovaly v Nové Pace a Jičíně

30. 5. 2018

Diaklub Nová Paka uspořádal během uplynulého víkendu sportovní akci zvanou Sportem proti cukrovce, které se zúčastnilo 12 rodin z Královéhradeckého i Středočeského kraje.

Sportovní akce začala v tělocvičně novopacké základní školy Husitská, kde děti hrály florbal. Do branek se postavili tátové, s hokejkami v rukou stanuly na hřišti děti. Bez nadsázky lze říci, že jejich fyzické nasazení bylo obdivuhodné. Rodiče, kteří právě nechytali v brance nebo nefandili svým ratolestem, se dělili o své zkušenosti, jak se svými dětmi zvládají cukrovku během vyučování.

Přestože se jednalo o rodiny z různých měst, všichni dospěli k závěru, že vše záleží na osobnosti učitele, do jaké míry dokáže být empatický vůči psychice žáka s diabetem. V novopacké ZŠ Husitská již takové zkušenosti mají a převládá ze strany rodičů pozitivní hodnocení vedení školy i jednotlivých učitelů.

Po ukončení zápasu se účastníci pěšky odebrali do jídelny u Militkých. Protože se dítě po aplikaci inzulínu musí do určitého času najíst, je plynulost výdeje stravy velmi důležitá. I tentokráte vystavili účastníci jmenovanému zařízení jedničku. Během 30 minut zůstaly po dětech jen prázdné talíře a ještě stačily snížit i zásoby jídla z domova, protože sportovní nasazení bylo opravdu vysoké.

Program sportovního dne pokračoval v jičínském akvacentru, kde děti sportovaly s velkým nasazením. Nejednou se proto směrem k ochozu, kde se soustředili rodiče, ozvalo: „Mám málo, co si mám vzít?“ Mladý sportovec tím měl na mysli nízkou hladinu cukru v krvi. O dozor dětí se kromě profesionálních plavčíků staraly i vybrané osoby z řad rodičů.

Z plaveckého bazénu si to účastníci sportovní akce zamířili na Žižkovo náměstí, kde si mohly díky předešlému sportovnímu nasazení dopřát zmrzlinu i děti. Závěrečným sportovním výkonem, který účastníky čekal, byl výstup na Valdickou bránu. Děti napočítaly 147 schodů, než se dostaly na vrchol. Odměnou jim byl nádherný výhled na Jičín a jeho okolí.

I když bylo loučení smutné, všechny účastníky hřálo vědomí toho, že se brzy zase sjedou, a to na tradičním diatáboře, který Diaklub Nová Paka pořádá v Českém ráji během července.