Spolupráce krajů v cestovním ruchu zlepší propagaci a ušetří peníze

2. 10. 2015

Pod značkou Východní Čechy se budou příští rok na veletrzích cestovního ruchu Pardubický a Královéhradecký kraj prezentovat společně. Jednotné budou i společně vydávané letní a zimní turistické noviny. Okruhy spolupráce obou krajů v cestovním ruchu upřesnili 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml a radní Pardubického kraje pro cestovní ruch René Živný na jednání Komise Rady Asociace krajů pro cestovní ruch, kulturu a památkovou péči.

Spolupráce krajů v cestovním ruchu zlepší propagaci a ušetří peníze

Osobně jsem nikdy neviděl rozdíl mezi tím, zda jsem v Orlických horách v části královéhradecké či pardubické. Podstatné je, že mi tam bylo vždy dobře, stejně jako v každé jiné části východu Čech,“ prohlásil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml.

Společná prezentace na veletrzích a společné vydávání turistických novin nejen že ušetří veřejné prostředky, ale zároveň bude ucelenější a širší nabídkou pro návštěvníky obou krajů, kteří neřeší administrativní hranice krajů, ale vnímají nás jednoduše jako východní Čechy. Usnadní to také propagaci značky,“ vyjmenoval pozitiva obnovené spolupráce radní Pardubického kraje René Živné

Rok 2016 ve znamení vojenské historie

Na rok 2016 jsou naplánovány společné expozice na čtyřech veletrzích cestovního ruchu v České republice. Pod značkou Východní Čechy se oba kraje představí v lednu na Regiontouru Brno, v únoru na Holiday World v Praze a v březnu na regionálních veletrzích v Hradci Králové a Pardubicích.

Expozice na veletrzích cestovního ruchu poskytnou prostor všem turistickým oblastem obou krajů pro prezentaci jejich stálé i aktuální nabídky. Hlavním a spojujícím motivem bude příští rok téma vojenská historie, které je pro oba kraje významné.

Pro rok 2017 chceme posunout spolupráci i do jiných oblastí jako je například společné organizování presstripů pro novináře, propagace kongresové turistiky, tisk materiálů a další,“ vysvětlil René Živný. Otakar Ruml jeho slova doplnil: „Královéhradecký kraj měl v posledním období z celé České republiky nejvyšší meziroční nárůst počtu turistů. Spolupráce s našimi sousedy by nám mohla pomoci v tomto trendu pokračovat. Od Pardubického kraje bychom se rádi poučili v oblasti kongresové a filmové turistiky, kde náš kraj s tímto druhem propagace začíná“.

Destinační společnost Východní Čechy, která zajišťuje marketing cestovního ruchu Pardubického kraje, s tématem kongresové turistiky pracuje již čtvrtým rokem, založila krajskou kancelář East Bohemia Convention Bureau. Za účelem zvýšení zájmu o Královéhradecký kraj na poli kongresové a výstavní turistiky vznikla i Hradec Králové Region Convention Bureau, na jejímž založení se domluvil kraj spolu s městem Hradec Králové a Hradeckou kulturní a vzdělávací společností.