Sokolský stadion rozkvete sletovými skladbami

30. 5. 2018

Úctyhodný počet 1 950 cvičenců v 11 skladbách České obce sokolské a cvičenci jedné skladby Asociace sportu pro všechny (ASPV) vystoupí v neděli 3. června 2018 od 13.30 hod. na Krajském sokolském sletu na stadionu Sokola v Hradci Králové na Eliščině nábřeží. Těšit se můžete na krásnou choreografii sletových skladeb pro všechny věkové kategorie.

Sokolský stadion rozkvete sletovými skladbami

Cvičit tady budou především členové Sokola ze tří sokolských žup Královéhradeckého kraje, celky ale doplní také cvičenci z dalších krajů. „Krajský slet bude jednou z posledních generálek před hlavním sletovým vystoupením, které nás čeká 5. a 6. července na XVI. všesokolském sletu v Praze. Ten se stejně jako před šesti lety uskuteční v Eden Aréně v Praze Vršovicích, kde bude cvičit téměř 13 000 lidí,“ uvedla Marika Prockertová, starostka župy Orlické, která je hlavním pořadatelem krajského sletu.

Konání této akce podpořil Královéhradecký kraj i statutární město Hradec Králové. Záštitu nad konáním krajského sletu, který je největší sokolskou akcí ke 100. výročí založení Československé republiky, převzal hejtman kraje Jiří Štěpán.

Celkem 11 sokolských hromadných skladeb pro XVI. všesokolský slet se tradičně orientuje na všechny věkové kategorie. V Hradci Králové vystoupí cvičenci všech skladeb - s dvanáctou, nazvanou „Gymnastický sen“ se představí ASPV.

Rodiče s dětmi předvedou skladbu „Méďové“, předškoláci skladbu „Noty“, mladší žákyně pilují skladbu „V peřině“. Mladší žactvo nacvičuje skladbu „Děti, to je věc!“. Velkou pozornost poutá i skladba pro starší žactvo „Cirkus“. Tradičně se nacvičuje skladba pro muže s prvky silové gymnastiky „Borci“. Nejstarší sokolové - věrná garda, letos zacvičí skladbu nazvanou „Princezna republika“. Ženy letos cvičí dokonce skladby tři, pro dorostenky a ženy jsou to „Siluety“, s variacemi na country písničky se představí ženy ve skladbě „Cesta“ a plochu stadionu roztančí „Ženobraní“. Ani v Hradci Králové nebude chybět společná česko-slovenská skladba nazvaná příznačně „Spolu“.

Historie Sokola:

Sokol - jedna z nejstarších sportovních organizací na světě - oslavil 16. února 2018 už 156 let od svého založení. Právě v tento den se sešli čeští vlastenci v čele s dr. Miroslavem Tyršem a založili první českou tělocvičnou organizaci na našem území – původně Tělocvičnou jednotu Pražskou. Název Sokol byl oficiálně uznán až v roce 1865, přestože už v prvních stanovách byl „sokol v letu“ používán jako spolkový znak a jednotě se tak od počátku obecně říkalo.

Sokol měl od svého založení velmi silnou členskou základnu také v působnosti současného Královéhradeckého kraje. Jako první po Praze byla založena Tělocvičná jednota v Jaroměři už 2. června 1862, 4. července téhož roku pak sokolská jednota v Nové Pace, v září ve Dvoře Králové nad Labem a 5. listopadu 1862 také v Jičíně.

V Královéhradeckém kraji působí v současnosti tři sokolské župy (Podkrkonošská-Jiráskova se sídlem v Náchodě, Orlická se sídlem v Hradci Králové a Jičínská-Bergrova se sídlem v Jičíně), které sdružují 85 tělocvičných jednot s celkem cca 12 000 členy.

Kontakt pro média:

Helena Rezková

starostka Sokolské župy Podkrkonošské Jiráskovy se sídlem v Náchodě

tel. 725 005 606

Marika Prockertová

starostka Sokolské župy Orlické se sídlem v Hradci Králové

tel. 776 670 206

Foto: Jan Bartoš

Soubory ke stažení