Slovan Broumov oslavil 90 let fotbalu

26. 6. 2017

Fotbalový Stadion Opočenského v Broumově toho zažil už hodně. Sobotní oslava 90 let broumovského fotbalu byla jedna z největších událostí, která se na tomto místním fotbalovém svatostánku konala. Do Síně slávy broumovského fotbalu přibylo dalších 16 jmen, fotbal si zahráli ti nejmladší, ale i ti, kteří svoji kariéru už dávno ukončili, současní i bývalí hráči Broumova, a proti staré gardě Sparty Praha si zahráli i jejich vrstevníci ze Slovanu Broumov. Hektický a emotivní fotbalový den zakončila taneční zábava se skupinami Remake Revival a Mamut s.r.o.

Jaromír Louda, Miroslav Janovský, Zdeněk Vacek, Jan Majdiak, Josef Barvíř, Václav Štejnar, Jiří Kotyza, Martin Bičiště, Václav Vít, Milan Vítek, František Debnár, Josef Fajstl, Ivan Grim, Pavel Michálek, Jan Kuchta a Milan Kolarik, to jsou jména vyhlášených Legend broumovského fotbalu. Mnozí z nich se během vyhlašování neubránili slzám, tak emotivní to pro ně byl zážitek. V Síni slávy broumovského fotbalu, jediné v kraji, je už umístěno 41 plaket se jmény těch, kteří se nesmazatelně zapsali do devadesátileté historie fotbalu v Broumově.

Přímo na trávníku před tribunami legendy ocenili místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, královéhradecký radní Pavel Hečko, starostka Police nad Metují Ida Jenková, starosta Broumova Jaroslav Bitnar, finanční ředitel společnosti Veba Miloslav Geisler, předseda OFS Náchod Petr Vítek, bývalý hráč Sparty Praha i Slovanu Broumov Václav Kotal, brankář SK Hradec Králové Jiří Lindr, dva ze sponzorů oslav Jan Rouče a Martin Ducháč a pořadatelé René Herzán, Zdeněk Chládek, Jiří Martinec a Robert Frydrych. Předávání legend svým nezaměnitelným způsobem moderoval Jaroslav Špulák.

Tento den však nezůstalo jen při vyhlášení legend. Ocenění převzali i další osobnosti fotbalu. Ocenění za rozvoj broumovského fotbalu převzali Jan Klicnar, Pavel Rozdolský, Martin Bičiště, Jaroslav Bitnar a Petr Možný. Poslední dva jmenovaní se také významně podíleli na přípravách oslav. Brankář současného A týmu Slovanu Broumov Jakub Drahorád převzal titul Hráč roku 2016. Jaroslav Říha, Václav Malich a Jan Dojiva, zástupci Spartaklubu Broumov, převzali ocenění za dlouholetou podporu Spartaklubu broumovského fotbalu. Předseda OFS Náchod Petr Vítek byl oceněn za podporu a propagaci fotbalu v okrese Náchod, Robert Frydrych za dlouholetou trenérskou činnost u broumovské mládeže, Jaroslav Špulák za kulturní obohacení broumovského fotbalu (je pravidelným moderátorem předávání legend, autorem hymny Slovanu Broumov a Almanachu k 60. rokům) a Miroslav Tesárek za celoživotní přínos fotbalu. Toto předávání uváděla Vlaďka Hajnová, která celý den komentovala všechny fotbalové zápasy.

Program oslav zahájil už v 9 hodin turnaj přípravek. Ten vyhrál broumovský tým Vlci před Červeným Kostelcem, Draky Broumov a Policí nad Metují. Všichni hráči potom převzali medaile a hlavně si odnesli zážitek, že si zahráli na hřišti před svými mužskými broumovskými vzory a před hráči Sparty Praha. V turnaji výběrů regionu se nejvíc dařilo Broumovsku, na 2. místě skončilo Policko a na 3. místě Teplicko. V týmech si zahráli hráči širokého věkového rozpětí snad ze všech měst a obcí regionu.

V následujícím zápase nastoupili Krajánci, odchovanci Slovanu Broumov, kteří v současné době hrají za řadu týmů po celé České republice, proti současnému A týmu Slovanu Broumov. Lepší byli Krajánci, kteří zúročili své zkušenosti z výkonnostně zkušenějších týmů a zvítězili 6:3. Vyjmenovat všechny hráče Krajánků by bylo dlouhé a jmenovat jen někoho by bylo nespravedlivé. Všichni si ale zápas pod vedením trenérů Roberta Frydrycha a Milana Vítka užili.

Čtrnáctinásobný mistr Československé a České ligy Jiří Novotný, Václav Koloušek, Václav Kotal, Miloslav Denk, Marek Trval, Josef Jarolím, Petr Tlustý, to byli asi nejzářivější hráči AC Sparty Praha, kteří v zápase dne nastoupili k zápasu starých gard proti Slovanu Broumov. Také zde se projevila zkušenost z reprezentačních a ligových zápasů a přece jenom i lepší fyzická kondice. Sparta v přátelské atmosféře po poločase 2:2 zvítězila 5:3. Aspoň remízu si Slovan pod vedením trenérů Pavla Rozdolského, Cheňka Terleckého a Martina Strelce vystřílel v penaltách, které skončily 3:3.

Na trávníku se i tančilo. Dlouhý fotbalový den zakončila taneční zábava s jičínskou kapelou Remake Revival a broumovskou Mamut s.r.o. Zpěvák Remake Revival Jaroslav Šatra, který si s kapelou přes den prohlédl i broumovský klášter, neskrýval nadšení. "Krásný den, parádní akce. Publikum bylo při našem vystoupení výborné. Ohromný dojem na nás všech zanechala prohlídka vašeho kláštera. Dobře to tu děláte!"

Tak tedy za 10 let, ale možná, i dřív!

Text: René Herzán

Foto:Miroslav Šmíd a Eliška Palhounová

Slovan Broumov oslavil 90 let fotbalu

Hráče ocenil i radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko.

Slovan Broumov oslavil 90 let fotbalu

Legendy broumovského fotbalu.