Školní statek v Hořicích má zachránit projekt za sto milionů

28. 3. 2017

Připravuje se projekt na modernizaci školního statku v Hořicích, který je jediný svého druhu v kraji. Jeho současný stav je tristní a proměna bude podle odhadů stát téměř sto milionů korun. Většina prostředků by měla pokryta z dotace, o kterou kraj žádal v listopadu.

Pokud má být provoz školního statku zachován, je jeho modernizace naprosto nezbytná. Objekt pochází ze šedesátých let minulého století a za dobu své existence neprošel žádnou rekonstrukcí, takže jeho současný stav je tristní. Je to přitom jediný školní statek v Královéhradeckém kraji,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství a kultury.

Projekt s názvem Modernizace cvičné stáje pro skot GYM, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice zahrnuje stavební úpravy i pořízení nového vybavení. Stávající objekty mají být rekonstruovány a doplněny přístavbou, v níž se bude nacházet odborná učebna a zázemí. Má dojít k rozšíření dvou stájí, což mimo jiné umožní ustájení skotu v souladu s podmínkami welfare, a u všech tří rekonstruovaných objektů se počítá s opravou střechy.

Stáje budou vybaveny novou technologií pro dojnice a mladý skot. V rámci projektu má být také pořízena nová zemědělská technika – manipulátor, rozdružovač balíků, krmný vůz, smykový nakladač, kolový traktor a fekální vůz – a rovněž vybavení odborných učeben. Projekt počítá také se zajištěním okolní zeleně, instalací laviček a pokrytím prostoru internetem.

Modernizace by podstatně zatraktivnila studium oboru agropodnikání. Absolventi by také byli lépe připraveni na práci v moderních zemědělských provozech,“ dodává náměstkyně Martina Berdychová.

O žádosti o dotaci by mohlo být rozhodnuto v polovině roku. Celkové náklady projektu jsou 98,9 milionu korun. Z toho 85 % nákladů by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, dalších 5 % by měla pokrýt státní dotace. Zbytek, tedy 10 % financí by hradil Královéhradecký kraj, což by znamenalo včetně úhrady nezpůsobilých nákladů asi 12,7 milionu korun. Částky jsou včetně DPH. Předpokládá se však, že v případě realizace bude cena snížena výběrovým řízením. Samotné práce by mohly začít již na podzim tohoto roku. Projekt by musel být v souladu s podmínkami dotačního programu IROP ukončen do 31. 12. 2018.