Sdělení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje k situaci v Domově seniorů Metuj, s. r. o. v Novém Městě nad Metují

10. 1. 2020

Domov seniorů Metuj, s. r. o. je soukromé zařízení poskytující ubytování a péči seniorům bez oprávnění, což znamená bez udělení registrace k poskytování sociálních služeb v souladu se zákonem o sociálních službách. Jednatelka společnosti hodlá domov seniorů zavřít. Krajský úřad situaci sleduje, koordinuje postup a bude se podílet na řešení situace, jestliže se jednatelka společnosti odmítne postarat o své klienty a nezajistí jim náhradní ubytování a potřebnou péči.

Jednatelka společnosti Marcela Hrubá na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu z dubna 2019 požádala Krajský úřad Královéhradeckého kraje o registraci poskytovatele sociálních služeb v červnu 2019. Správní orgán vyhověl její žádosti o přerušení řízení o registraci na 6 měsíců, než splní zákonem dané požadavky pro udělení oprávnění.

Do 31. 12. 2019 neučinila žádné kroky k odstranění nedostatků žádosti o registraci a ve svém sdělení ze dne 17. 12. 2019 uvedla, že má v úmyslu ukončit svoji činnost k 31. 3. 2020.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje žadatelku vyzval k vyjádření, zda hodlá požádat o další přerušení řízení o registraci. Na to jednatelka reagovala sdělením, že se rozhodla svoji činnost ukončit.

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje na sdělení paní Hrubé, že má v úmyslu činnost ukončit, reagoval bezodkladně. O situaci informoval již před Vánoci pobytové sociální služby pro seniory a také sociální odbory obcí s rozšířenou působností příslušné dle místa pobytu seniora, které poskytují sociální práci. V případě, že se na ně uživatelé služby nebo jejich rodinní příslušníci obrátí, jsou připraveni konkrétní situace řešit individuálně.

Zároveň budou osloveni všichni klienti a bude jim nabídnuta pomoc při řešení situace ze strany sociálních pracovníků obcí s rozšířenou působností, kde mají obyvatelé Domova seniorů Metuj dle registru obyvatel bydliště. Kraj situaci sleduje a postup koordinuje a bude se podílet na řešení situace, jestliže se jednatelka společnosti odmítne postarat o své klienty a nezajistí jim náhradní ubytování a potřebnou péči.

Pro více informací pro rodinné příslušníky klientů domova seniorů kontaktujte prosím vedoucí oddělení sociální práce, prevence a registrace sociálních služeb Martinu Smudkovou (msmudkova@kr-kralovehradecky.cz; tel.: 495 817 345)