S ekologickou havárií ve Svobodě nad Úpou vypomůže finančně kraj

6. 10. 2015

Téměř 1,7 milionů korun zaplatí Královéhradecký kraj za likvidaci ekologické havárie, která se stala v březnu 2015 ve Svobodě nad Úpou. Do řeky Úpy se tehdy dostaly ropné látky. Peníze poskytne městu Trutnov jako neinvestiční dotaci ze speciálního fondu, který byl zřízen pro výjimečné případy podobných havárií. Dotaci musí schválit ještě krajské zastupitelstvo.

Únik ropných látek do řeky Úpy ve Svobodě nad Úpou, jejichž sanace trvá dodnes. Tuto havarijní situaci musel začít řešit letos v březnu trutnovský vodoprávní úřad. Protože nebyl doposud zjištěn viník havárie, obrátilo se město Trutnov se žádostí o dotaci ve výši 1,7 milionu korun na řešení této havárie právě na Královéhradecký kraj.

Kraj dostává ročně 45 milionů z plateb za odběry podzemních vod. Z nich necháváme 10 milionů jako rezervu na řešení krizových havárií. Podobná situace se neopakuje často, proto jsme se rozhodli městu pomoci,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Jan Tippner. Podle něj bylo okamžité zahájení sanace velmi důležité, protože jinak hrozilo závažné znečištění povrchových vod. Přidělení této mimořádné dotace bude schvalovat ještě krajské zastupitelstvo.

V současné době už úniky ropných látek do vodního toku nepokračují, ale sanace v této lokalitě dále pokračují. Celou událost šetří na základě trestního oznámení Policie České republiky. V případě odhalení viníka po něm bude částka vymáhána.