Rozpočet na rok 2016 byl schválen

7. 12. 2015

Rozpočet Královéhradeckého kraje pro rok 2016 byl dnes chválen krajským zastupitelstvem. Byl sestaven jako schodkový, ale ve výši pouhých 18,1 milionu korun. Předpokládá se však, že koncem roku bude kraj opět hospodařit s přebytkem. Do rozpočtu je rovněž zapojen úvěr ve výši 280,6 milionu Kč na realizaci projektu „Modernizace a dostavba Oblastní nemocnice Náchod“ a byly vytvořeny zdroje pro úhradu splátek úvěrů z minulých let.

Odhad příjmů je letos o něco vyšší, 3 645,6 milionu Kč. Výdaje jsou odhadovány na 3 663,7 milionu Kč. „V návrhu jsme počítali s meziročním zvýšením daňových příjmů o jedno a půl procenta a také očekávané zvýšení inkasa daňových příjmů v souvislosti s avizovanou změnou zákona o rozpočtovém určení daní. Rozpočet podporuje prorůstová opatření nárůstem vlastních zdrojů do investic, a to i přesto, že opět snižuje zadluženost kraje téměř o 300 milionů korun,“ uvedl krajský radní pro ekonomiku Josef Táborský, který návrh rozpočtu předkládal.

Také příští rok budou významné prostředky plynout do velkých investičních akcí. Kromě zmiňované náchodské nemocnice, do jejíž rekonstrukce hodlá kraj z vlastních peněz investovat 50 milionů, lze zmínit podporu průmyslových zón. Do okolí Vrchlabí bude z krajského rozpočtu směřovat 32 milionů, na Rychnovsko pak 28 milionů korun.

Na projekty spolufinancované z fondů Evropské unie je pro příští rok vyčleněno více než 140 milionů. K nejvýznamnějším z plánovaných akcí patří chystaná rekonstrukce domova důchodců v Černožicích, jejíž náklady se v současnosti odhadují na 50 milionů korun.

Mezi prioritami zůstává obnova krajské silniční sítě. „Jednou z variant, jak použít přebytek hospodaření z letošního roku, je jeho využití k opravám silnic druhých a třetích tříd. Prioritně však pro tyto účely hodláme opět využívat evropské a národní dotační tituly,“ dodal hejtman Lubomír Franc.