ROP Severovýchod rozdělil další stovky milionů korun. Kraj uspěl i s žádostí na rekonstrukci „Hlucháku“

22. 9. 2014

Mezi dvěma desítkami schválných projektů za více než 414 milionů korun uspěl Královéhradecký kraj především s žádostí o dotaci na rekonstrukce bývalého Ústavu hluchoněmých a Galerie moderního umění. Z ROPu půjde dohromady o více než 100 milionů korun. Mimo nezůstaly ale ani silnice. Příspěvek půjde na rekonstrukci opěrných zdí mezi Vrchlabím a Špindlerovým mlýnem.

Kraj schválil financování rekonstrukcí hradeckého „Hlucháku“ a Galerie moderního umění
Potřebné finance nyní poputují na modernizaci či rekonstrukci osmi úseků silnic ve všech třech krajích ROP Severovýchod. Tyto projekty ukrojí největší díl rozdělovaných peněz, a to více než 202 milionů korun. „Díky tomu získal Královéhradecký kraj více než 30 milionů korun na pomoc při rekonstrukci opěrných zdí na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který je zároveň místopředseda Regionální rady Severovýchod. 

Tolik žádaných dotací se dočká řada projektů, které už Výbor Regionální rady před časem schválil jako kvalitní, avšak dosud museli příjemci vyčkat, zda se uvolní potřebná alokace v dané oblasti podpory. „Projekty, na něž v danou chvíli není dostatek finančních prostředků, schvaluje Výbor ve zvláštním režimu. Tyto projekty jsou schváleny s tím, že je financuje příjemce ze svých zdrojů. Dotace je poté poskytnuta pouze v případě, že se v budoucnosti nějaké finanční prostředky uvolní,“ objasnil Martin Půta, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod a hejtman Libereckého kraje. Tímto způsobem je také zajištěno, že pokud se v budoucnosti vrátí nějaké finanční prostředky zpět do programu, budou moci být okamžitě proplaceny na již hotové projekty anebo na ty, které jsou už v realizaci.

To se týká například hradecké Galerie moderního umění, mění svou tvář už od poloviny července. Je mezi projekty, které nově Výbor na svém pátečním jednání posvětil a Unie na ni přispěje částkou 55,6 milionů korun. Druhým projektem je rekonstrukce historické budovy bývalého ústavu hluchoněmých. V tomto případě je výše dotace 44,4 miliony korun. „Předně ochráníme historickou, památkově chráněnou budovu před chátráním a zároveň zde získáme prostor pro krajem zřizovanou Obchodní akademii a Střední odbornou školu, která by se sem měla po rekonstrukci přestěhovat,“ uvedl hejtman Franc.