Ředitelé krajských složek IZS a hejtman Královéhradeckého kraje jednali o společných cvičeních i přeshraniční spolupráci

23. 9. 2022

Na pravidelné schůzce se v únoru sešli krajští ředitelé hasičů František Mencl, policistů Petr Petřík a záchranářů Libor Seneta, aby spolu s hejtmanem Královéhradeckého kraje zhodnotili uplynulý rok a představili plány pro rok 2020. Jedním z hlavních témat schůzky byla vzájemná kooperace složek IZS, kterou pravidelně prověřují na společných cvičeních.

Ředitelé krajských složek IZS a hejtman Královéhradeckého kraje jednali o společných cvičeních i přeshraniční spolupráci
Porady ředitelů krajských složek IZS se zúčastnil i hejtman Jiří Štěpán.

„Série cvičení složek integrovaného systému, kterých jsem se osobně zúčastnil, mě utvrdila v přesvědčení, že hasiči, policisté i záchranáři jsou skutečně špičkoví profesionálové, kteří dokáží rychle jednat a pomoci tam, kde je potřeba. Chci, aby jim Královéhradecký kraj byl i nadále dobrým partnerem,“ uvedl po schůzce hejtman Jiří Štěpán.

V roce 2020 by se mělo uskutečnit hned několik takto zaměřených akcí. Jedno ze cvičení by mělo letos reagovat na aktuální situaci související s hrozbou výskytu vysoce nebezpečné nákazy. Obdobná cvičení organizují složky IZS pravidelně, tématem je pak většinou transport pacienta s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu z infekční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové za použití speciálních prostředků, tzv. bioboxu za účasti biohazard týmu s následnou dekontaminací zúčastněných osob a prostor.

Mezi další letošní plánované akce patří cvičení „Lanovka 2020“, kde budou prověřeny postupy složek IZS při mimořádné události při stavbě nové lanovky v Orlickém Záhoří nebo „Rozkoš 2020“ zaměřené na spolupráci základních složek IZS s vodní záchrannou službou. HZS Královéhradeckého kraje pak plánuje v letošním roce ještě další propagační cvičení, a to při příležitosti 75. výročí založení profesionální jednotky požární ochrany v Hradci Králové.

Ředitelé složek IZS v Královéhradeckém kraji se spolu s hejtmanem Jiřím Štěpánem věnovali také přeshraniční spolupráci. Královéhradecký kraj sousedí s Dolnoslezským vojvodstvím na polské straně hranice, proto byl představen Záchranný plán poskytnutí přeshraniční pomoci mezi jednotkami požární ochrany Dolnoslezského vojvodství a Královéhradeckého kraje. Plán zahrnuje podmínky a pravidla přeshraniční pomoci při záchranných a hasebních pracích v oblasti hašení požárů, likvidace katastrof, havárií a jiných místních ohrožení nebo likvidace následků při živelních pohromách a jiných mimořádných událostí.

Fotogalerie