Radní Klíma řešil s ministry problematiku vodního hospodářství

12. 4. 2018

Především téma vody v krajině a hospodaření s ní bylo obsahem jednání radního Královéhradeckého kraje Karla Klímy s místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem Jiřím Milkem během vládní návštěvy Královéhradeckého kraje. Podstatný čas si vyžádalo také jednání s ředitelem podniku Povodí Labe Mariánem Šebestou.

Z jednání vyplynula shoda, že v území kraje dnes není aktuální potřeba ani zájem na realizaci vodního díla Pěčín. Kraj však projevil přání aktivnějšího přístupu k odstranění nánosů, mimo jiné i ve vodním díle Rozkoš. Projednávány byly možnosti podpory postupné obnovy páteře východočeské vodárenské soustavy, další financování kanalizací a vodovodů z národních zdrojů a potřeba intenzifikace čištění na čistírnách odpadních vod.

„Ministr životního prostředí Brabec společně s ministrem zemědělství Milkem předloží vládě návrh na ukončení přípravných prací na vodním díle Pěčín, neboť v regionu dnes není deklarována faktická potřeba a zájem na vybudování této vodní nádrže. Zůstane tak rezervou pro budoucí generace,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma po jednání s vládními činiteli.

Došlo také na schůzku ministrů s chovateli ovcí z oblasti Broumovska, kteří jsou dotčeni škodami způsobenými vlky. „Považuji za důležité, že ministři získali konkrétní informace přímo od chovatelů. Reálně hrozí omezení pastevectví na Broumovsku. Nejde o lokální problém a je třeba jej brát vážně. Řešení rovnováhy soužití s chráněnými šelmami řeší i další státy Evropy.,“ doplnil radní Klíma závěrem.