Projektová spolupráce se Zakarpatskou oblastí pokračuje

24. 1. 2022

Letos uplyne pět let od podpisu Memoranda o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a ukrajinskou Zakarpatskou oblastí. Zejména v současnosti je iniciováno mnoho projektových záměrů na realizaci společných aktivit mezi partnery z Královéhradeckého kraje, Zakarpatské oblasti i dalších regionů ze států jako je Polsko nebo Slovensko a to v mnoha oblastech - cestovní ruch, propagace regionálních produktů, kultura, sport, vzdělávání, inkluze, předávání zkušeností.

Projektová spolupráce se Zakarpatskou oblastí pokračuje

Před několika dny se uskutečnilo koordinační setkání na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje. Roman Klíma z oddělení evropských grantů zde prezentoval široké spektrum dotačních programů a fondů vhodných pro spolupráci s partnery ze Zakarpatské oblasti a představil uvažované projektové záměry. Došlo i na individuální rozhovory a konzultace.

Za českou stranu se setkání účastnili zástupci kraje, měst a obcí, místních akčních skupin a mikroregionů, škol, Centra evropského projektování a Centra pro integraci osob se zdravotním postižením Královéhradeckého kraje. Ukrajinskou stranu reprezentovali zástupci Asociace pro evropský rozvoj karpatského regionu a Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách.

„Potěšil mě zájem o tuto mezinárodní partnerskou spolupráci s velkým potenciálem, oceňuji rovněž tvůrčí a přátelskou atmosféru během setkání,“ zhodnotil radní pro oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací Adam Valenta.