Přípravy na Olympiádu dětí a mládeže vrcholí. Zástupci kraje jednali se starosty hostitelských měst

5. 12. 2022

Přípravy na Olympiádu dětí a mládeže 2023 vrcholí. V sídle kraje se tento týden sešli členové řídícího výboru Královéhradeckého kraje a Českého olympijského výboru spolu se starosty měst, ve kterých se uskuteční celkem 10 sportovních disciplín olympiády, aby projednali organizaci příprav lyžařských areálů a dalšího zázemí. Největší sportovní akce pro talentované sportovce ze všech 14 krajů ČR se koná od 22. do 26. ledna 2023 ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a Nové Pace.

do textu

„Přípravy jubilejního 20. ročníku Olympiády dětí a mládeže ve spolupráci se starosty a Českým olympijským výborem nejen pokračují, ale směřují do své ostré fáze. Na středečním jednání jsme prodiskutovali průběh slavnostního zahajovacího ceremoniálu, který se uskuteční v ČPP Aréně v Hradci Králové, a ze kterého se účastníci přesunou na ubytování do našich zimních středisek ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí a podhorských měst Trutnova a Nové Paky. Neméně důležitým bodem jednání byla také domluva na přípravě sportovišť, která by nebyla možná bez našich partnerů – hostitelských měst,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Olympiáda dětí a mládeže slavnostně začne zapálením olympijského ohně v neděli 22. ledna na zimním stadionu v Hradci Králové. O medaile budou mladí sportovci bojovat v posledním lednovém týdnu ve čtyřech městech. V Nové Pace se představí krasobruslaři, ty nejlepší piruety a skoky budou k vidění na místním zimním stadionu. Lyžaři a snowboardisté otestují sjezdovky ve Špindlerově Mlýně, ve Vrchlabí svůj um pro změnu ukážou biatlonisté, běžkaři a zimní orientační běžci. Hokejisté se střetnou na zimních stadionech ve Vrchlabí i Trutnově. Součástí olympiády je rovněž běžecké lyžování zrakově postižených a zimu z kostí vyžene zápolení mozků během šachového turnaje.

2

„Právě procházíme nejintenzivnějším obdobím organizace Olympiády dětí a mládeže. Součástí jsou i přípravy sportovišť, hlavně lyžařských areálů ve Vejsplachách a ve Špindlerově Mlýně, kde už dokonce přivítali první sníh, který bude ve finále hrát velmi důležitou roli v celé organizaci. Věřím, že se nám společně podaří připravit skvělou akci pro všechny účastníky i fanoušky a užijeme si hory plné sněhu,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

Kromě sportovišť finišují i přípravy ubytování krajských výprav. Vojenská zotavovna Volareza ve Špindlerově Mlýně se promění v Olympijský dům, který sportovcům i veřejnosti nabídne útočiště plné zábavných aktivit a soutěží, Olympijskou vzdělávací zónu EDA i odpočinkovou část s herními konzolemi. Součástí doprovodného programu budou také tematické večery a debaty se zajímavými hosty a nebudou chybět ani nepostradatelné medailové ceremoniály pod širým nebem.

Vstup do Olympijského domu bude pro všechny zdarma, a to každý den od 9 do 21 hodin. Vzdělávací program je vhodný také pro školy a školky.

V průběhu 20 let prošly ODM tisíce mladých sportovců včetně budoucích úspěšných olympioniků, mezi něž patří Ester Ledecká, David Pastrňák, Jakub Hroneš či Josef Dostál. Oslavy tohoto výročí se budou prolínat celou dobou konání akce od 22. do 26. ledna 2022.