Při Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka padl ženský národní rekord v běhu na 100 m s překážkami

23. 8. 2019

Stadion HZS Královéhradeckého kraje hostil XLV. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka. K vidění byly skvělé sportovní výkony stovky závodníků a závodnic z řad profesionálních i dobrovolných hasičů, včetně jednoho národního rekordu. Na účastníky memoriálu čekaly dvě disciplíny požárního sportu, a sice běh na 100 m s překážkami a výstupu na cvičnou věž. Memoriál byl pro ty nejlepší sportovce zároveň generálkou před Mistrovstvím České republiky v požárním sportu, které se koná letos od 30. 8. do 1. 9. 2019 v Ústí nad Labem.

V ženské kategorii byla královnou běžeckého oválu na 100 m překážek jednoznačně Šárka Jiroušová (SDH Poniklá), která zároveň na půdě hradeckého stadionu pokořila dosavadní český národní rekord svým rozběhem v čase 15,27 s. Stejně tak ovládla i disciplínu výstup do 2. podlaží cvičené věže.

Z mužských závodníků si z letošního memoriálu odvezl titul nejrychlejšího běžce na stometrové překážkové dráze Daniel Klvaňa (HZS Moravskoslezského kraje), který zvítězil s časem 14,81 s. Stejně tak potvrdil formu Daniel Klvaňa i na cvičné věži, když do čtvrtého patra vylezl nejrychleji ve finálovém rozběhu v čase 13,93 s. Mezi muži v kategorii nad 35 let zvítězil na věži Karel Ryl (HZS Moravskoslezského kraje) za 14,06 s.

Memoriál slavnostně zahájil i ukončil ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl a svou účastí sportovce podpořili také vzácní hosté, mezi nimiž nechyběl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek a další představitelé Královéhradeckého kraje, města Hradec Králové, státní správy, samosprávy a složek integrovaného záchranného systému.

Memoriál pořádal Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje za podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, města Hradec Králové a Nadace ČEZ.

O Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka

V roce 1973 došlo k tragickému požáru v podniku Československé automobilové opravny v Hradci Králové, při kterém zahynuli dva zasahující hasiči, Josef Romportl a Vlastimil Málek. Tato smutná událost byla důvodem pro vznik Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu. Memoriál je dodnes trvalou vzpomínkou na spolupracovníky a kamarády, kteří při výkonu svého povolání obětovali své vlastní životy. První ročník se uskutečnil v roce 1975 a v současné době se jedná o druhou nejstarší soutěž pořádanou v České republice. Každoročně se na ni sjíždí ti nejlepší profesionální a dobrovolní hasiči z celé České republiky.

VÍTĚZOVÉ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH:

Běh na 100 m s překážkami

muži:

místo Daniel Klvaňa (HZS Moravskoslezského kraje) – 14,81 s

místo Martin Lidmila (HZS Královéhradeckého kraje) – 15,41 s

místo Jakub Paulíček (HZS Pardubického kraje) – 20,64 s

místo Jan Vyvial (HZS Moravskoslezského kraje)

ženy:

místo Šárka Jiroušová (SDH Poniklá) – 15,27 s

místo Markéta Marková (SDH Dolní Čermná) – 16,72 s

místo Dana Butulová (SDH Poniklá) – 16,97 s

místo Kamila Bartošková (SDH Horní Cerekev) – 17,27 s

Výstup do 2. podlaží cvičné věže v kategorii ženy

místo Šárka Jiroušová (SDH Poniklá) – 7,49 s

místo Kamila Bartošková (SDH Horní Cerekev) – 7,65 s

místo Markéta Marková (SDH Dolní Čermná) – 7,76 s

Výstup do 4. podlaží cvičné věže muži

muži do 35 let:

místo Daniel Klvaňa (HZS Moravskoslezského kraje) – 13,93 s

místo Václav Divoš (HZS Královéhradeckého kraje) – 14,30 s

místo Vladislav Filip (HZS Středočeského kraje) – 19,35 s

místo Kamil Bezruč (HZS Moravskoslezského kraje) – 22,39 s

muži nad 35 let:

místo Karel Ryl (HZS Moravskoslezského kraje) – 14,06 s

místo Lukáš Hons (HZS Kraje Vysočina) – 14,86 s

místo Jindřich Harasimovič (HZS Plzeňského kraje) – 15,18 s

místo Vladimír Janko (HZS Kraje Vysočina) – 15,36 s

Další výsledky a startovní listiny najdete na webu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

ZDROJ: Martina Götzová, tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje

FOTO: KÚ KHK a HZS KHK

Fotogalerie