Přes 100 pokladů krajských sbírek nabízí jedna kniha

28. 2. 2019

Regionální muzeum a galerie v Jičíně vydalo v úterý 26. února novou reprezentativní publikaci s názvem Poklady sbírek Královéhradeckého kraje. Kniha shrnuje více jak 130 nejvýznamnějších sbírkových předmětů uložených v 19 muzeích na území Královéhradeckého kraje.

Přes 100 pokladů krajských sbírek nabízí jedna kniha
Knihu pokřtila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová pro oblast kultury.

„Publikace je příručkou nejen pro návštěvníky muzeí, ale i pro ty, kdo do muzea nechodí a motivuje k jejich návštěvě. Vznikla z důvodu, aby zájemcům představila tradice a historii spjaté s hmotným kulturním dědictvím kraje, které spravují muzea na jeho území. V knize čtenáři naleznou více jak 130 nejreprezentativnějších předmětů ze sbírek 19 veřejných muzeí našeho kraje. Nicméně se jedná o pouhý zlomek, ve skutečnosti je pokladů mnohem více,“ okomentovala publikaci náměstkyně Martina Berdychová pro oblast kultury, která se zúčastnila slavnostního křtu knihy.

Záměr vzniku publikace prozradil ředitel Regionálního muzea a galerie v Jičíne Michal Babík: „Tuto publikaci jsme připravovali již v roce 2018, kde jsme si připomněli nejen sté výročí vzniku Československa, ale také dvousté výročí založení Národního muzea v Praze. Už v historii se snažila muzea trvale uchovávat sbírku pro současné i další generace, a to je výsledkem i naší práce.“ Cílem knihy mělo být vybrat ze svých sbírek ty nejzajímavější a nejvzácnější předměty, které zároveň souvisí s historií regionu. Vedle vlasů Boženy Němcové se zde zájemci mohou seznámit také s posledním krkonošským medvědem či třeba loveckou soupravou zakladatele královédvorského safari Josefa Vágnera.

V knize se čtenáři dozví nejen o muzeích, které zřizuje Královéhradecký kraj, ale také města či univerzity. Klíčem pro výběr muzeí zastoupených v této publikaci bylo jejich členství v Asociaci muzeí a galerií České republiky.

„Publikace se podařila, mám z toho velkou radost! Poděkování patří kolektivu muzea v Jičíně, řediteli Michalovi Babíkovi a jeho spolupracovníkům a všem muzeím, která se do projektu zapojila,“ dodala náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj zřizuje čtyři veřejná muzea (v Hradci Králové, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou). Kromě toho podporuje aktivity menších muzeí především prostřednictvím grantových příležitostí.

Nová kniha je k zakoupení ve většině muzeí na území Královéhradeckého kraje za cenu 499 korun případně je možné ji zaslat poštou přímo z jičínského muzea.

Foto: Ondřej Březovský

Fotogalerie