Předběžný účet za zimu přesáhl 170 milionů

29. 3. 2017

Zima už snad řekla poslední slovo a je tak pravděpodobné, že výdaje na odstraňování jejích dopadů na krajské silnice již nijak výrazně neporostou. V současnosti činí náklady na zajištění zimní údržby v končící sezoně 173,8 milionu korun. Po třech mírnějších zimách se tak náklady přiblížily normálu. Bilance posypových dnů se prozatím zastavila na čísle 98.

Zima na silnicích stála kraj zatím 110 milionů korun
Naši silničáři odvedli navzdory mnoha složitým situacím profesionální práci. Účet za zimní údržbu přesáhl částku 173 milionů korun. Původně jsme přitom měli na tuto sezonu vyčleněno přibližně 165 milionů. V krajském rozpočtu ale máme dostatek prostředků na úhradu všech závazků spojených se zimní údržbou i na odstranění všech zimních škod na vozovkách,“ ubezpečil první náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

K tomu, že náklady nejsou vyšší, přispěl především jarní charakter měsíce března, kdy silničáři zaznamenali pouze sedm posypových dnů. Například v Hradci Králové ale nemusely sypače vyjíždět ani jednou. Březnové náklady na zimní údržbu tak byly se zhruba šesti miliony v meziročním srovnání jedny z vůbec nejnižších.

Oproti tomu v předešlém měsíci nebyla nouze o extrémní situace. Ledovku z počátku února vystřídalo od půlky měsíce oteplení. Tání sněhové pokrývky v kombinaci s deštěm následně způsobilo dočasné uzavření zaplavených silnic v Krňovicích a Vysoké nad Labem. Dne 24. února navíc zasáhla Královéhradecký kraj tlaková níže Thomas, která vyvracela stromy, lámala větve a komplikovala na mnoha místech dopravu.

Typickým zimním měsícem tak zůstává leden, kdy se na údržbu silnic spotřebovalo téměř deset tisíc tun soli. Lednové počasí se také postaralo o rovnou polovinu nákladů na celou sezonu 2016/2017.