Povodeň a krizový stav. Umí si obce a kraj za této situace vyžádat potřebnou pomoc?

8. 11. 2016

Dlouhotrvající povodně na území obcí s rozšířenou působností Hradce Králové a Náchod a následně vyhlášený nouzový stav. To je téma cvičení „Zdroje 2016“, které dnes a zítra organizuje v Královéhradeckém kraji Správa státních hmotných rezerv. Do cvičení se zapojují krizové štáby kraje a zmiňovaných měst. Ty si cvičí především to, jak si umět v krizové situaci říct o pomoc a vyžádat si vše potřebné u Správy státních hmotných rezerv.

„Kraj má s povodněmi už několik zkušeností a víme, že není vždy jednoduché sehnat to, co je právě během mimořádné situace potřeba. Například během povodní v roce 2013 bylo nutné sehnat do Chotěvic náhradní most za ten, který byl stržen velkou vodou a vyžádat si ho přes Správu státních hmotných rezerv byla jedna ze zvažovaných možností,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Během cvičení si vybrané obce vyzkouší, jak jsou schopny zajistit evakuaci osob z postiženého území, jejich ubytování a stravování. Dále si prověří, jak jsou schopny zajistit materiální pomoc – pitnou vodu, lehátka pro nouzové ubytování, vyžádání si pytlů s pískem na postavení hrází před povodněmi, aby se zabránilo pronikání vody do obydlených prostor. „Další specifické požadavky budeme teprve vyhodnocovat. Ty vyplynou až z potřeb jednotlivých obcí. V případě, že obec s rozšířenou působností není schopna zajistit věcné zdroje pro obce na svém správním území, vyžádá tyto prostředky na krizovém štábu kraje a my tyto požadavky případně dále postupujeme na ústřední krizový štáb,“ řekl vedoucí krizového oddělení krajského úřadu Jaroslav Jonák.

Cvičení „Zdroje 2016“, které organizuje Správa státních hmotných rezerv, bude probíhat 8. a 9. listopadu 2016. Cvičení se zúčastní krizové štáby Královéhradeckého kraje a ORP Hradec Králové a Náchod.