Pohlédněte do Tváří první republiky, výstava trvá do 14. října

5. 10. 2018

V hradeckém kinu Bio Central ve čtvrtek začala výstava portrétů významných osobností Královéhradeckého kraje, které spoluvytvářely samostatný československý stát.

Pohlédněte do Tváří první republky, výstava trvá do 14. října

Slavnostní vernisáž výstavy se odehrála ve vestibulu kina Bio Central. Příchozí se zde mohli osobně setkat s autorkou portrétů Janou Bačovou Kroftovou.

„Připomínáme si čtrnáct výjimečných mužů a žen z našeho kraje, kteří se narodili ještě za Rakousko-Uherska, ale snili o samostatném Československu. Mnozí z nich měli rozhodující vliv na vznikající demokratický stát, jiní významně utvářeli své okolí a určovali umělecké směry, přicházeli s užitečnými vynálezy a stali se průkopníky moderní průmyslové výroby,“ říká hejtman kraje Jiří Štěpán.

Jejich portréty, mezi nimiž jsou vynikající umělci, ale také voják, vizionářský starosta a politik, obětavý lékař, geniální vynálezce, podnikatel i všestranný sportovec, ztvárnila výtvarnice Jana Bačová Kroftová. Autorkou celého projektu je publicistka Lenka Jaklová. Na výstavě můžete zhlédnout kresby osobností: Karel Čapek, Josef Čapek, František Ulrich, Josef Vanický, Rudolf Medek, Alois Rašín, František Kupka, Otakar Španiel, Anna Macková, Karel Poláček, Emerich Rath, Sláva Vorlová, František Karel Janeček a František Kinský.

V rámci slavnostního večera se uskutečnilaprojekce archivních filmů a dokumentu o T. G. Masarykovi. Na akci přijali pozvání i potomci některých osobností, zástupci muzeí a galerií, historici a badatelé.

TVÁŘE PRVNÍ REPUBLIKY

Osobnosti Královéhradeckého kraje, které utvářely Československo.

  • Karel Čapek (9. 1. 1890 Malé Svatoňovice – 25. 12. 1938 Praha), prozaik, básník, dramatik, novinář, překladatel.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“

  • Josef Čapek (23. 3. 1887 Hronov – duben 1945 Bergen-Belsen), malíř, grafik, scénograf, prozaik a básník, esejista.
„Už existuje tolik názorů, jakým má být člověk, že nejlépe každý udělá, když zůstane takovým, jaký je.“

  • Rudolf Medek (8. 1. 1890 Hradec Králové – 22. 8. 1940 Praha), básník, dramatik, prozaik, legionář, generál Československé armády.
„…každý národ může žíti samostatným životem, chce-li a pracuje-li k tomu… Myšlenka, za niž jsem šel do boje, zvítězila, jako nakonec musí ve světě zvítězit právo, pravda a spravedlnost.“

  • Alois Rašín (18. 10. 1867 Nechanice – 18. 2. 1923 Praha), politik, ekonom, právník, účastník 1. odboje, 1. ministr financí Československa.
„Za službu vlasti se neplatí!“

  • František Kupka (23. 9. 1871 Opočno – 21. 6. 1957 Puteaux), průkopník abstraktního malířství, legionář, člen Čs. kolonie ve Francii.
„Politické události se mění, státy zapadají do nicoty, ale obraz, socha zůstávají.“

  • Otakar Španiel (13. 6. 1881 Jaroměř – 15. 2. 1955 Praha), sochař, řezbář, medailér, vysokoškolský pedagog.
„Sotva narozená Československá republika mu ve dvacátých letech naložila na bedra kupu závažných úkolů. Razily se kovové mince podle jeho vítězných soutěžních návrhů. Zdá se, že postupně ovlivnil celou Evropu výtvarnými motivy dosud neužívanými – klasy, snopy, architektonickými prvky.“ Vladimír Preclík, sochař

  • František Ulrich (6. 2. 1859 Hradec Králové – 17. 5. 1939 Rokycany), básník, advokát, starosta, geniální „producent“ moderního Hradce Králové.
„Každý sebemenší kousek vpřed nemá být pokládán za dosažení cíle, nýbrž jen za jeho etapu.“

  • Josef Vanický (9. 2. 1874 Hroška u Rychnova nad Kněžnou – 4. 5. 1936 Hradec Králové), lékař, průkopník sociální a zdravotní péče v Hradci Králové, mecenáš.
„Řadím dra. Vanického mezi vzorné zakladatele a organizátora lidové sociální péče zdravotní. To, co vykonal, je dílem nejen odborné činnosti, ale i dílem lásky, dílem srdce – je vniterní nejkrásnější odměnou života.“ František Hamza, lékař

  • Anna Macková (13. 4. 1887 Studeňany u Jičína – 4. 5. 1969 Nová Paka), malířka a grafička, životní partnerka Josefa Váchala.
„Maminka mi … povídala: A už bys nemusela malovat, nemůžete to ani prodat. Odpověděla jsem jí: To bych ztratila účel života. - A je tomu skutečně tak. Kdyby člověk nic nedělal, taky by ho nic netěšilo.“

  • Sláva Vorlová (15. 3. 1894 Náchod – 24. 8. 1973 Praha), hudební skladatelka.
„A za svůj tvůrčí rozvoj vděčím především těm, kdo našli porozumění pro moji práci a pomohli mi právě v nejkrutějších dobách zdolat mnohé potíže a překážky. A s těmi musí počítat ještě dnes každá tvůrčí žena – vzdor častému povídání o emancipaci…“

  • Karel Poláček (22. 3. 1892 Rychnov nad Kněžnou – leden/únor 1945 koncentrační tábor Dora), spisovatel, humorista, novinář a filmový scénárista s židovskými kořeny.
„Humor pročišťuje zrak.“

  • Emerich Rath (5. 11. 1883 Praha – 21. 12. 1962 Broumov), německo-český olympionik, všestranný sportovec, tramp, člověk pevných morálních zásad a ideálů.
„Sport je práce v hávu radostném.“

  • František Karel Janeček (29. 2. 1904 Praha – 20. 3. 1990 Ottawa), vynálezce, podnikatel, iniciátor zn. JAWA, zakladatel rodinné automobilky
v Kvasinách.

„Člověka nejvíce zdobí píle a skromnost.“

  • František hrabě Kinský (11. 5. 1879 Kostelec nad Orlicí – 1. 9. 1975 Kostelec nad Orlicí), představitel české historické šlechty, mecenáš církve, kultury a sportu.
„Pán Bůh dal, Pán Bůh vzal. Věřím, zůstávám, jsem věrným služebníkem. Vždyť se mi vlastně nemůže nic stát.“

Pohlédněte do Tváří první republky, výstava trvá do 14. října

Úvodní slovo patřilo hejtmanovi Královéhradeckého kraje Jiřímu Štěpánovi, který poděkoval autorkám Lence Jaklové a Janě Bačové Kroftové a vyzdvihl přínos podobných projektů, které připomínají osobnosti, jež se zasloužily o samostatné Československo.

Pohlédněte do Tváří první republky, výstava trvá do 14. října

Události se zúčastnila náměstkyně Martina Berdychová i předseda finančního výboru Milan Sommer.

Pohlédněte do Tváří první republky, výstava trvá do 14. října

Kromě výstavy samotné vznikly i kalendáře a brožury obsahující portréty a životní příběhy osobností první republiky. Na snímku s jednou takovouto publikací stojí radní Pavel Hečko a hejtman Jiří Štěpán.