Partneři projektů k rekonstrukcím silnic v příhraničí se sešli v Hradci Králové

8. 12. 2017

V Hradci Králové se uskutečnilo další setkání partnerů významných projektů zaměřených na rekonstrukci krajských silnic Královéhradeckého kraje a polského okresu Kladsko (Powiat Kłodzki). Hlavním cílem setkání bylo vzájemně se informovat o postupu prací na české a polské straně a koordinovat administraci jednotlivých projektů.

Jednalo se o projektech "Zlepšení přeshraniční dostupnosti polsko-českého příhraničí v oblasti Stolových hor", který se týká rekonstrukce silnice Bezděkov nad Metují – Machov – Machovská Lhota, státní hranice a silnice Bezděkov, Na Mýtě – Nízká Srbská, a projektu "Zlepšení dopravní dostupnosti Orlických a Bystřických hor", jenž se týká rekonstrukce silnice Rokytnice v Orlických horách – Říčky v Orlických horách - Orlické Záhoří. Na realizaci těchto rekonstrukcí, které již většinou probíhají, může Královéhradecký kraj získat až 10 miliónů eur.

Dalším významným projektem Královéhradeckého kraje, který získal podporu z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko, je "Zlepšení dopravní dostupnosti Broumovska a kladsko – valbřišského regionu", který je zaměřen na rekonstrukci silnice Starostín - Meziměstí - Hejtmánkovice a silnice Broumov - Božanov - státní hranice. Partnery projektu jsou Dolnoslezské vojvodství a obec Radków a Královéhradecký kraj může získat dotaci téměř 6 miliónů eur. Cílem realizace těchto projektů je zpřístupnění kulturních a přírodních zdrojů v česko-polském příhraničí.

Na Monitorovacím výboru v Hradci Králové byly podpořeny další přeshraniční projekty