Opravené Muzeum východních Čech se veřejnosti otevře na podzim

29. 5. 2019

Muzeum východních Čech v Hradci Králové prošlo důkladnou opravou a v úterý jej stavaři slavnostně předali městu. Obnova vnější fasády, opravy a nátěry oken, kompletní výmalba vnitřních prostor a další práce vrátily objekt do původního stavu a stály přes sto milionů korun. Vedení muzea plánuje otevření pro veřejnost už na podzim.

Opravené Muzeum východních Čech se veřejnosti otevře na podzim
Oprava se povedla. Muzeum jen září. A na podzim se otevře pro veřejnost.

Opravy muzea začaly v květnu minulého roku. Kromě samotné budovy nechalo město zrestaurovat také kašnu, kterou nyní zdobí plný počet ozdobných koulí. Důkladnou obnovou prošly také dvě sedmimetrové sochy, které lemují průčelí dominanty Eliščina nábřeží.

„Muzeum, které je jedinou národní kulturní památkou ve městě, se v některých ohledech navrátilo do podoby, již mělo díky architektu Janu Kotěrovi zhruba před sto lety. Novinkou pro budoucí návštěvníky bude vyhlídka ze střechy muzea na hradecké panorama,“ sdělil primátor města Alexandr Hrabálek. Zmiňovaná vyhlídka ze střechy muzea bude součástí speciálního okruhu, který bude přístupný jen s průvodcem.

„Město Hradec Králové do revitalizace investovalo 100,3 milionu korun včetně DPH, přičemž z dotací se nám podařilo získat 74,6 milionu korun,“ uvedla náměstkyně primátora Monika Štayrová.

„Muzeum východních Čech v Hradci Králové obdivovali už naši předci a věřím, že stejnou měrou budou opravené muzeum obdivovat i ti, kteří sem teprve přijdou. Budova patří městu a působí v ní krajská příspěvková organizace, oprava je příkladem dobré spolupráce dvou institucí v jednom místě a čase. Věřím, že se podařilo vytvořit odkaz na dobu, která si dovedla vážit kulturních památek,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán, který se úterního předání muzea také zúčastnil.

Díky stavebním úpravám vznikly v podzemním podlaží nové prostory, kam vedení města plánuje rozšířit expozici. Její zhotovitel zatím ještě nebyl vybrán, jelikož dva předešlé pokusy byly neúspěšné. V nejbližších dnech bude vypsáno nové výběrové řízení.

Fotogalerie