Opočno slaví 950 let

8. 6. 2018

Město Opočno si letos připomíná 950 let od první zmínky o městě, kterou nalezneme v Kosmově kronice. Hlavní program oslav proběhne v sobotu 9. června od 14 hodin na Trčkově náměstí. Představí se v něm opočenské spolky a hudební uskupení, proběhne křest knihy Opočno ve fotografiích a bude představena časová schránka se vzkazy, která bude otevřena za padesát let v roce 1000. výročí města.

Opočno slaví 950 let
Hlavní program

Program na Trčkově náměstí v Opočně začne ve 14 hodin slavnostním zahájením oslav. Následovat bude vystoupení TJ Sokola Opočno, ZŠ Opočno a ZUŠ Opočno.

Během odpoledne bude představena časová schránka, která je vyrobena speciální technologií 3D tiskem a tvar schránky odpovídá opukovému kameni, který pochází z Opočna. Její rozměry jsou přibližně 80×50×50 cm. Ve schránce se město Opočno rozhodlo zanechat vzkaz době, která přijde za 50 let. Je to doba, kdy město oslaví 1000. výročí a kdy by měla být schránka opět otevřena. Do schránky může kdokoli z Opočeňáků vložit vzkaz, předmět, prostě cokoli, co by chtěl předat Opočenákům za 50 let.

V rámci oslav bude také slavnostně pokřtěna nová publikace o městě – Opočno ve fotografiích. Knihu vydalo město Opočno a nabízí několik desítek současných fotografií krásných zákoutí města Opočna. Autorem fotografií je fotograf Michal Fanta a grafické zpracování knihy provedlo Studio otherwise.cz.

U příležitosti výročí 950 let vydalo město ve spolupráci s jabloneckou mincovnou pamětní minci města, kterou bude mincovna razit na oslavách na Trčkově náměstí a bude možnost si ji zde zakoupit v různých provedeních.

Doprovodný program

Po celé odpoledne bude také připraven program pro děti na Trčkově náměstí a v pivovarských sklepích a pro seniory bude připravena Pohádková stezka u letohrádku. Návštěvníci budou moci také navštívit běžně nepřístupné památky a dozvědět se o jejich historii.

V rámci otevřených památek v Opočně si budou moci návštěvníci prohlédnout kostel Narození Páně s křížovou cestou, kostel Nejsvětější Trojice, Mariánský kostelík se zvonicí a přístupné budou také hrobky rodu Trčků a rodu Colloredo-Mansfeld. Z dalších, historicky významných budov bude otevřena základní škola čp. 11, Kodymův národní dům, Sokolský dům a modlitebna Českobratrské církve evangelické. V tento den bude také zdarma přístupná výstavní síň Františka Kupky a Luboše Sluky na II. nádvoří zámku.

Podvečerní program již bude patřit místním hudebním skupinám. Vystoupí zde dechová hudba Opočenka, ÚHOS, Tomy, Stará parta, Band-a-ska, Čí je to vina? a 4 watty.

ZDROJ: Město Opočno

Soubory ke stažení